Organizaţia Internaţională a Muncii: Piaţa muncii face paşi timizi către redresare, după pierderile din 2020
Aproximativ 8,8% din orele de lucru la nivel mondial s-au pierdut anul trecut din cauza pandemiei, de aproximativ patru ori mai mult decât numărul pierdut în criza financiară din 2009, dar există oarecare semne de redresare, a declarat Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), citată de Reuters.
Pierderile sunt echivalente cu 255 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă şi au inclus un număr de 114 milioane de lucrători care au intrat în şomaj, precum şi altora ale căror ore de lucru au fost reduse din cauza restricţiilor.
„Aceste pierderi masive au dus la o scădere de 8,3% a venitului global al forţei de muncă (înainte ca măsurile de sprijin să fie incluse), echivalent cu 3,7 trilioane de dolari sau 4,4% din PIB global”, a declarat OIM.
Guy Ryder, directorul general al OIM, a declarat într-un briefing de ştiri: „Aceasta a fost cea mai severă criză pentru lumea muncii de la Marea Depresie din anii 1930. Impactul său este mult mai mare decât cel al crizei financiare globale din 2009”. “Sunt încântat să spun că există unele veşti relativ bune, că vedem semne provizorii de recuperare – aceste semne sunt fragile, sunt incerte şi perspectivele sunt inegale”, a spus el.
Dar a fost „deosebit de îngrijorător” faptul că 71% din pierderile de locuri de muncă, sau 81 de milioane de oameni au abandonat pur şi simplu piaţa muncii. „Fie sunt incapabili să lucreze, poate din cauza restricţiilor pandemice, fie a obligaţiilor sociale, fie au renunţat la căutarea unui loc de muncă”, a adăugat el. Şi mai multe ore se vor pierde în acest an şi, probabil, în următorul. „Toate scenariile prevăd că pierderile din orele de lucru vor continua, cu alte cuvinte, suferinţa financiară şi socială pentru milioane de oameni va continua până în 2021 şi după aceea”, a spus Ryder.
Datele OIM arată că femeile şi lucrătorii mai tineri au fost cei mai afectaţi, în timp ce sectoarele cele mai afectate au fost serviciile de cazare, serviciile de alimentaţie, comerţul cu amănuntul şi industria prelucrătoare.
Există unele sectoare – cel financiar şi tehnologia informaţiei – care au continuat să crească în cursul anului 2020, a spus Ryder.
Pierderea ocupării forţei de muncă în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani a fost de 8,7%, comparativ cu 3,7% pentru adulţi şi „evidenţiază riscul real al unei generaţii pierdute”.
„Deşi există încă un grad ridicat de incertitudine, ultimele proiecţii pentru 2021 arată că majoritatea ţărilor vor experimenta o recuperare relativ puternică în a doua jumătate a anului, pe măsură ce programele de vaccinare vor intra în vigoare”, a spus OIM.
Sursa: www.zf.ro