Restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari
Guvernul Elvetiei a dispus, miercuri, activarea unei clauze din Acordul cu UE, care prevede introducerea unor restrictii temporare pe piata muncii, pentru cetatenii romani si bulgari.
Cifra estimata pentru permisele de lucru acordate imigrantilor romani si bulgari a fost depasita
Se pare ca in perioada iulie 2016 – mai 2017, cifra estimata pentru permisele de lucru acordate imigrantilor romani si bulgari integrati in piata muncii a fost depasita.
In 2016, numarul acestora s-a dublat, comparativ cu anul anterior, ajungand la 3.300 de persoane.
In 2016, Elvetia ridicase restrictiile
In 2016 Elvetia ridicase restrictiile dar acestea pot fi reintroduse in cazul unui dezechilibru.
“In cazul in care imigratia din Romania si Bulgaria va depasi cu 10% media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel tarziu pe 1 iunie 2018, Consiliul Federal va putea introduce noi restrictii pe piata interna a muncii, valabile pana pe 31 mai 2019”, avertiza Guvernul de la Berna in aprilie 2016.
In urmatoarele 12 luni, permisele vor fi limitate
Astfel, permisele de munca pentru cei din Romania si Bulgaria vor fi limitate la 996, potrivit oficialilor elvetieni.
Masura poate fi reinnoita in anul 2018 si are ca termen-limita de aplicare 31 mai 2019.
Sunt vizate permisele de sedere de tip “B”
Sunt vizate permisele de sedere de tip “B” (durata de sedere intre 1 si 5 ani), nu cele de tip “L” (durata de sedere sub un an) sau de tip “C” (permise de stabilire a caror eliberare nu este reglementata prin Acordul mentionat) precum nici permisele de tip “B” deja eliberate.
MAE si Comisia Europeana isi exprima regretul privind decizia Elvetiei
“Secretarul de stat George Ciamba a exprimat regretul cu privire la decizia luata de partea elvetiana, aratand ca aceasta survine in contextul unui numar relativ mic al romanilor care au solicitat un permis de tip B in ultimul an si este in disonanta cu contributia pe care comunitatea romaneasca din Elvetia – in marea ei majoritate inalt calificata – o are pe piata locala a muncii. Partea romana considera ca orice decizie privind libera circulatie trebuie sa se incadreze in spiritul facilitarii unui parteneriat apropiat dintre UE si Elvetia, cu obiectivul respectarii liberei circulatii a persoanelor si a fortei de munca si non-discriminarii cetatenilor europeni, valori care constituie elemente fundamentale ale Acordului pentru Libera Circulatie a Persoanelor. Ministerul Afacerilor Externe va ramane in dialog cu autoritatile elvetiene pentru identificarea celor mai bune solutii in sprijinul cetarenilor romani, in spiritul constructiv care caracterizeaza relaria bilaterala si va continua, prin Ambasada Romaniei la Berna, sa acorde asistenta consulara necesara cetatenilor romani aflati pe teritoriul Confederatiei Elvetiene”, declara MAE.
“Protocolul de Acord prevede posibilitatea invocarii clauzei pentru o perioada de zece ani dupa intrarea in vigoare a Protocolului, asa cum s-a procedat in trecut pentru alte state membre. Comisia Europeana regreta decizia, in contextul tendintelor in scadere in cazul numarului permiselor de rezidenta”, a adaugat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.