fbpx

Contact

Romania se va confrunta cu un deficit de angajati

Un studiu la nivel global facut de Rainer Strack, specialist in resurse umane, arata ca daca cele mai mari 15 economii din lume isi vor mentine aceeasi productivitate si acelasi ritm de crestere pana in 2030, vor intra intr-un deficit al fortei de munca.

Germania ar putea ajunge la un deficit al fortei de munca de 20% 

Germania, de exemplu, ar putea ajunge in 2030 la un deficit de 8 milioane de oameni, echivalentul a 20% din forta de munca.

Cauza este sociala

Cauza acestor schimbari este una sociala si e legata de cultura occidentala. Astfel, angajatorii din alte tari vor lua angajati si din Romania.

“Va fi un razboi pentru talent in viitor, pentru oamenii cu adevarat competenti. Romania are multi oameni foarte buni, care insa deja au plecat din tara. In contextul economic actual din strainatate, romanii au sanse mari, pentru ca nu se mai dau doi bani pe etnii” explica Radu Furnica, presedintele firmei Leadership Development Solution (LDS), care a recrutat de-a lungul carierei peste 600 de manageri de top.

Forta de munca din Romania este in scadere continua si in 2030, statul s-ar putea sa nu mai fie sustenabil

Radu Furnica a facut cateva estimari si pentru tara noastra.

“In anul 2000, forta de munca a Romaniei era de 9 milioane de persoane, ca, ulterior, in 2014, sa scada la 4,8 milioane de persoane. In Romania, avem o scadere a populatiei in jur de 0.8% pe an, iar, daca aceste date sunt corecte si scaderea populatiei active va continua, atunci tara noastra va avea in 2030 o forta de munca intre 1-2 milioane de oameni, situatie in care statul nu mai este sustenabil”, declara Radu Furnica.

Scaderea demografica si emigrarea, principalele motive

Forta de munca e afectata in general de scaderea demografica si de emigrare. Potrivit specialistului in recrutare, din 2007 pana in prezent, Romania a pierdut 4 milioane de romani, care produc valoare in alte tari, ramanand cetateni romani.

Recrutarea devine din ce in ce mai dificila

Unii angajatorii nu isi permit sa plateasca cei mai buni oameni deoarece incearca sa taie costurile si sa reziste cat mai mult.

“Exista mentalitatea ca este imposibil sa existe cresterea enonomica, ca Romania nu va creste, ca lucrurile vor stagna sau vor merge la vale. In astfel de vremuri, angajatorii spun ca nu iti trebuie cei mai buni oameni, ci trebuie sa tai costurile si sa faci in asa fel incat cu ceea ce ai sa rezisti cat mai mult”, adauga Radu Furnica.

 

Sursa: wall-street.ro

Comments

comments

Apelează