fbpx

Contact

Salariatul devine mai sărac, antreprenorului îi este mai greu să-şi facă treaba, dar statul ar putea încasa 1,5 miliarde de lei în plus în acest an din contribuţiile sociale aferente contractelor part time

Statul ar urma să încaseze în următoarele cinci luni încă 1,5 mi­liarde de lei din contribuţiile sociale aferente celor peste 644.000 de salariaţi part-time pentru care angajatorii vor fi nevoiţi să mărească nivelul taxelor plătite, arată un calcul al ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul Muncii. Din luna septembrie, contractele în regim part-time încheiate pe salarii sub cel minim vor fi impozitate la nivelul salariului minim pe economie de 1.450 de lei brut pe lună.

Antreprenorii spun că este evident faptul că legile care se dau în ultima vreme au scopul de a strânge cât mai mulţi bani la buget, dar admit, pe de altă parte, că este şi o luptă a statului cu încercările diverşilor proprietari de companii de a se fofila de la plata unor taxe. Începând cu luna septembrie (când se plătesc salariile din august), toţi angajatorii care au salariaţi în regim part time plătiţi sub nivelul minim pe economie vor fi nevoiţi să crească nivelul contribuţiilor aferente unui salariu de 1.450 de lei. Astfel, statul ar urma să colecteze cel puţin câte 718 lei pe lună din contribuţiile aferente fiecărui angajat.

Acest lucru înseamnă că, în cazul celor 644.000 de angajaţi part-time plătiţi sub nivelul minim pe economie, se vor colecta câte 462 de milioane de lei pe lună din contribuţiile aferente salariilor acestora, de 2,7 ori mai mult decât în luna precedentă.Prin urmare, în ultimele cinci luni din an (august – decembrie) statul ar urma să colecteze suplimentar, odată cu creşterea impozitării pentru contractele part time, 1,5 miliarde de lei. Pentru întreg anul viitor, nivelul sumelor colectate suplimentar ar trebui să fie de cel puţin 3,5 miliarde de lei. Totodată, noua legislaţie permite angajatorilor să menţină condiţiile actuale de taxare pentru studenţii sau pensionarii care lucrează în regim part time, ceea ce pe de-o parte este o măsură benefică, dar pe de altă parte poate crea un tratament discriminatoriu pe piaţa muncii. Creşterea impozitării pentru contractele part time vine după alte măsuri luate anul acesta cu impact pe piaţa muncii, printre care se află creşterea salariului minim pe economie (de la 1.250 de lei la 1.450 de lei brut pe lună din luna februarie) sau eliminarea posibilităţii unei pedepse cu închisoarea pentru angajatorii care au mai mult de 5 salariaţi la negru.

Sursa: ZF

Comments

comments

Apelează