fbpx

Contact

Sectoarele in care s-au inregistrat scaderi salariale

Salariile angajatilor romani au crescut in majoritatea domeniilor pe parcursul lui 2019, salariul mediu net ajungand la aproape de 3.200 de lei, la final de an. In timp ce in unele sectoare, cum ar fi constructiile, salariul muncitorilor a crescut cu aproape 1.000 de lei, in altele scaderile au fost de la cateva sute de lei pana la peste 1.000 de lei. Cele mai recente date din statistica nationala arata ca in luna noiembrie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in perioada similara a anului anterior si a ajuns la o medie de 3.179 de lei net.

Astfel, o serie de domenii au inregistrat cresteri notabile, in ultimul an (noiembrie 2019 vs noiembrie 2018), iar intre acestea se numara constructiile (+960 de lei), activitatile extractive (+906 de lei), faricarea de produse nemetalifere (+807 de lei) sau IT-ul (+775 de lei).

Cresteri salariale, ce e drept, mai mici, au fost si in alte domenii, precum intermedieri financiare (+ 650 de lei), invatamant (581 de lei) sau administratie publica si aparare (+566 de lei). Cele mai accesate beneficii, dupa valoarea cheltuita, au fost, in prima jumatate din 2019, tichetele de masa, cadourile (carduri si tichetele cadou) si vacantele (turismul intern), care au intrat prima data in top trei, potrivit datelor platformei BenefitOnline.

Lucrurile nu au stat doar bine in piata muncii, caci au fost si sectoare in care s-au inregistrat reduceri salariale. Astfel ca dintre domeniile in care angajatii nu doar ca nu s-au bucurat de bani in plus la salariu, dar au si pierdut din ei, se numara agricultura, silvicultura si pescuitul, unde s-a inregistrat o scadere de 130 de lei (-5%), in intervalul noiembrie 2018-noiembrie 2019.

Mai mult, datele INS, arata ramurile din agricultura care au tras in jos salariile din sector au fost silvicultura si pescuitul, unde remuneratiile angajatilor au scazut cu o medie de aproape 1.100 de lei. In aceste doua sectoare lucreaza circa 37.000 de angajati.

“In agricultura salariile au scazut cu 5%. Acest domeniu a fost intotdeauna foarte bine platit, de mult ori mult deasupra pietii. Pot mentiona ca un tractorist poate castiga 2.500 euro, iar un sales manager cu 5.000 euro cu bonus anual de 50% din salariul brut anual. Cei minus 5% se pot observa la pozitiile administrative, cele tipice pe agricultura ramanand la fel. Pentru a se mai alinia cu oferta pietii, cei din agribusiness au scazut anumite salarii putin, dar in continuare se afla in fruntea domeniilor bine platite, existant un potential mare de dezvoltare”, a explicat Sorina Faier, managing partner Elite Searchers. Alte domenii in care salariatii au incasat mai putini bani in 2019 au fost stractia minereurilor metalifere, fabricarea bauturilor si extractia petrolului si a gazelor naturale.

Ce se va intampla anul acesta cu salariile romanilor
Potrivit specialistilor din piata muncii, trendul de majorare a remuneratiilor se va pastra si in anul 2020, cand specialistii in piata muncii estimeaza o crestere similara. Cele mai mari cresteri se asteapta in domeniile automotive si IT. Din pacate, cresterile vor fi eclipsate, cel putin partial, de inflatia galopanta.

Astfel, potrivit studiului “Total Remuneration Survey”, realizat de Mercer Marshal Benefits, angajatorii din tara noastra estimeaza ca vor da oamenilor anul viitor salarii cu 5% mai mari.

Sursa: www.wall-street.ro

Comments

comments

Apelează