fbpx

Contact

Dupa 6 ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție obligă Inspecția Muncii să recunoască dreptul angajaților unei socități de a fi încadrați în condiții deosebite de muncă

Condiții deosebite de muncă recunoscute în urma unui litigiu care a durat 6 ani.

În data de 16.06.2022 a fost finalizat definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție un litigiu început în anul 2016 prin care Inspecţia Muncii este obligată  să elibereze unei societăți comerciale avizul de încadrare (reînnoirea avizului) a locurilor de muncă în condiţii deosebite pentru locurile de muncă aflate în locaţiile Crişana – Banat Suplac.

Înalta Curte de Casație și Justiție a soluționat în favoarea societății și a sindicatului reprezentativ dosarul, prin respingerea recursului declarat de către Inspecția Muncii.

Printr-un efort comun al angajatorului și al sindicatului reprezentativ, după 6 ani de procese, angajaților societății li se recunoaște dreptul de a beneficia de prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice pe perioadele în care au prestat muncă în condiții deosebite.

Astfel, persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii.

De asemena, pentru perioadele care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă.

Salariații societății au fost reprezentați în acest litigiu de av. Răzvan Vasiliu și av. Andreea Miclea din cadrul Vasiliu Miclea S.C.A.

 

Vasiliu Miclea SCA

Cursuri de legislația muncii

Comments

comments

Apelează