Etapele cercetarii disciplinare
Legislatia muncii impune parcurgerea unor etape obligatorii, mai inainte de aplicarea unei sanctiuni disciplinare. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 251 alin. (1) Codul muncii, nicio sanctiune, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa fara efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile. In ceea ce priveste sanctionarea salariatului cu avertisment scris, a se vedea articolul dedicat acestui subiect: http://vasiliumiclea.ro/?p=676
Desi legislatia este cat se poate de clara in ceea ce priveste obligativitatea efectuarii unei cercetari disciplinare prealabile pentru aplicarea unei sanctiuni, in practica sunt des intalnite cazurile in care angajatorii, fie din nestiinta, fie din indolenta, dispun sanctionarea salariatului omitand sa mai efectueze cercetarea disciplinara prealabila.
Intr-o atare situatie, daca salariatul se adreseaza instantei judecatoresti, sansele de a obtine anularea deciziei de sanctionare sunt foarte ridicate. In cazul in care sanctiunea aplicata este desfacerea disciplinara a contractului individual de munca, consecinta pentru angajatorul care nu efectueaza cercetarea disciplinara o reprezinta sanctionarea acestuia la plata unei despagubiri, despagubire echivalenta cu salariile de care salariatul ar fi beneficiat, de la momentul concedierii si pana la efectiva reintegrare/pana la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti (in functie de solicitarea salariatului reclamant).
Pentru aplicarea corecta a sanctiunii disciplinare, cu exceptia avertismentului scris, angajatorul trebuie sa se asigure ca la dosarul de cercetare disciplinara in baza caruia se dispune aplicarea sanctiunii, exista cel putin urmatoarele acte, a caror enumerare este facuta cronologic:
- Referatul de sesizare a abaterii disciplinare;
- Decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara;
- Convocarea salariatului la cercetarea disciplinara;
- Procesul verbal al cercetarii disciplinare;
- Raportul comisiei de cercetare disciplinara;
- Decizia de sanctionare disciplinara.
In masura in care unul dintre aceste acte nu exista sau angajatorul a omis sa parcurga etapele cercetarii disciplinare, sansele ca sanctiunea dispusa sa fie anulata de catre instanta sunt ridicate.
Orice eroare pe care angajatorul o face in procesul de sanctionare disciplinara va fi folosita de salariat pentru a-si maximiza sansele de reusita intr-un eventual litigiu. Mai mult, pentru judecatorul dosarului este mult mai simplu sa anuleze decizia de sanctionare ca urmare a nerespectarii formalismului impus de legislatie , fara a mai intra in analiza fondului problemei.
Av. dr. Razvan Vasiliu