fbpx

Contact

Noi măsuri adoptate în scopul armonizării vieții profesionale cu cea personală de către Parlamentul European

Noile norme UE privind echilibrul mai bun între viața profesională și cea privată, pe care Parlamentul le-a aprobat pe 4 aprilie 2019, au ca scop combaterea subreprezentării femeilor pe piața muncii, stimularea taților să beneficieze de concediul de creștere a copilului și promovarea egalității de gen și de șanse.
Membrii Parlamentului European au purtat negocieri cu Comisia pentru Muncă și au ajuns la o înțelegere cu privire la adoptarea unei Directive având ca scop armonizarea vieții profesionale și a celei private.
În urma discuțiilor purtate aceștia au ajuns la un acord cu privire la mai multe aspecte printre care se numără:

  • acordarea unui concediu de paternitate cu o durată de minim 10 zile lucrătoare;
  • acordarea a 5 zile de concediu lucrătorilor care au în îngrijire o persoană în vârstă sau cu afecțiuni grave de sănătate;
  • acordarea unui concediu paternal netransferabil și plătit, precum și posibilitatea părinților sau îngrijitorilor să beneficieze de un program flexibil sau să beneficieze de lucru la distanță.

În ceea ce privește concediul de paternitate, s-a stabilit acordarea unui număr de minim 10 zile lucrătoare pentru tatăl natural sau adoptiv, în perioada nașterii copilului sau a adopției, concediu remunerat la un nivel echivalent indemnizației acordate pentru concediul medical.
De asemenea, s-a ajuns la un acord și cu privire la acordarea unui număr de 5 zile de concediu suplimentar pe an pentru lucrătorii care au în grijă o persoană cu probleme grave de sănătate sau a unei persoane în vârstă.
S-a convenit și cu privire la posibilitatea părinților și îngrijitorilor de a solicita angajatorului acordarea unui program de lucru flexibil sau chiar să lucreze la distanță. Această reglementare are ca scop ajutarea părintelui care are în grijă un copil cu dizabilități sau suferind de boli cronice sau a părintelui singur de a echilibra viața personală cu cea profesională în sensul de a petrece mai mult timp împreună cu copilul său.
De asemenea s-a stabilit și acordarea unei perioade de concediu paternal netransferabil și plătit. Acest concediu are ca scop o distribuție echilibrată a responsabilităților de îngrijire în cadrul familiei. Cu privire la acest aspect, statele membre trebuie să stabilească un nivel adecvat de plată a indemnizației, ținând seama de faptul că acordarea concediului conduce adesea la o pierdere de venit pentru familie, iar tatăl trebuie să beneficieze și el de un astfel de drept.
Textul convenit în mod neoficial va trebui confirmat de un vot în plen, care este planificat pentru a doua sesiune plenară din luna aprilie a acestui an.
În urma intrării în vigoare a acestei directive statele membre ale UE vor beneficia de o perioadă de 3 ani pentru a transpune dispozițiile directivei în legislația națională.

Mai multe informații despre acest subiect găsiți accesând linkul: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20190402IPR34670/masuri-de-garantare-a-echilibrului-dintre-viata-profesionala-si-cea-privata

Av. irina Țepeluș

Comments

comments

Apelează