Şomajul este la minime istorice, piaţa muncii este extrem de tensionată, dar o „inflexiune“ bate la uşă
Rata ajustată sezonier a şomajului în România, de 5,2%, s-a situat cu mult sub media Uniunii Europene, de 7,7%, în luna iulie 2017, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi de Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii Europene.
Potrivit datelor INS, numărul şomerilor în vârstă de 15 – 74 de ani, estimat pentru luna iulie din 2017, a fost de 478.000 de persoane, în creştere faţă de luna trecută (461.000 de persoane), dar în scădere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (525.000 de persoane). În dinamică, an/an, numărul de şomeri s-a redus cu 9% în iulie şi cu 14,8% în primele şapte luni din an, fapt datorat, potrivit economiştilor Băncii Transilvania, climatului pozitiv din zona exporturilor şi a consumului privat, dar şi migraţiei. Exporturile au crescut în prima parte din an cu 10%, iar consumul intern cu 8%.
Tensionarea pieţei muncii este un semn al supraîncălzirii economiei şi, deşi economiştii nu vorbesc încă de corecţii severe, iau în calcul o schimbare de trend. „Statisticile indică perspectiva inflexiunii pe piaţa forţei de muncă, după evoluţiile pozitive din ultimele trimestre, pe fondul intensificării presiunilor salariale şi al acumulării de riscuri din sfera politicii economice, cu impact pentru climatul investiţional pe termen mediu”, comentează Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.
„Ne aşteptăm la inflexiune (schimbarea de tendinţă, din descendentă în ascendentă) pentru rata şomajului, scenariu susţinut de perspectiva finalului ciclului economic postcriză, de majorarea costurilor (salariale şi de finanţare) şi de riscurile la adresa stabilităţii macrofinanciare pe termen mediu“, adaugă el. Totuşi, analiza lui indică o rată a şomajului de 4,9% în 2018, faţă de o anticipare de 5,2% în 2017.
Potrivit datelor publicate ieri de INS, în luna iulie 2017 rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, crescând cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă (5,0%).
Şomajul în România este unul dintre cele mai mici din UE. Potrivit Eurostat, cele mai mari rate sunt înregistrate în Grecia (21,7%) şi Spania (17,1%), iar cele mai mici în Cehia (2,9%) şi Germania (3,7%).
Rata şomajului, serie ajustată, în zona euro a fost de 9,1%, în iulie 2017, cel mai scăzut nivel din februarie 2009. În iulie, rata şomajului a fost de 10%.
În Uniunea Europeană, rata şomajului a fost de 7,7% în luna iulie, cea mai mică din decembrie 2008.
Peste 18,9 milioane de persoane erau şomere în luna iulie, în UE, 14,8 dintre acestea înregistrându-se în zona euro. Comparativ cu luna trecută, numărul persoanelor fără loc de muncă a crescut cu 93.000 în UE şi cu 73.000 în zona euro.
Sursa: Ziarul Financiar