fbpx

Contact

24 ianuarie – zi nelucratoare! sau nu …

ATENȚIE – Acest articol nu mai este de actualitate având în vedere intrarea în vigoare a Legii nr. 176/2016 pentru modificarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

 

Acum aproape o luna de zile a fost publicata in Monitorul Oficial legea prin care ziua de 24 ianuarie era declarata zi de sarbatoare nationala. Vestea a fost intampinata cu multa bucurie, o serie de publicatii grabindu-se sa anunte faptul ca incepand cu 2014, roamanii vor mai beneficia de inca o zi libera.

Totusi, in ciuda bucuriei generale si a frustrarii pricinuite de faptul ca anul acesta ziua de 24 ianuarie cade intr-o zi de sambata, se pune problema, in ce masura ziua de 24 ianuarie este zi nelucratoare.

Analizand textul Legii nr. 171/2014  pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române ca zi de sărbătoare naţională nu rezulta de niciunde ca ziua de 24 ianuairie ar fi zi nelucratoare. Astfel:

 

“LEGE nr. 171 din 16 decembrie 2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române ca zi de sărbătoare naţională
(la data 18-dec-2014 actul a fost promulgata de Decretul 901/2014 )
Parlamentul României adoptă prezenta lege
Art. 1
Se declară ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române ca zi de sărbătoare naţională.
Art. 2
Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza şi/sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.
-****-
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA
PREŞEDINTELE SENATULUI
CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 922 din data de 18 decembrie 2014”

 

Mai mult, nici art. 139 Codul muncii care stabileste zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza nu a fost modificat in sensul inserarii zilei de 24 ianuarie printre zilele declarate ca fiind nelucratoare.

Analizand punctul de vedere din cuprinsul Avizului inaintat de Consiliul Legislativ se poate observa ca acesta a inaintat o serie de observatii pertinente, printre care si modificarea art. 139 Codul muncii in sensul declararii zilei de 24 ianuarie ca zi de sarbatoare legala nelucratoare.

Observatii identice au fost transmise si de catre Guvernul Romaniei prin punctul de vedere transmis.

Or, toate aceste propuneri au fost ignorate, asa cum rezulta din faptul ca Legea nr. 171/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial fara alte mentiuni legate de caracterul de zi nelucratoare al datei de 24 ianuarie.

Asadar, in lipsa unei completari a prevederilor art. 139 Codul muncii, in sensul declararii zilei de 24 ianuarie ca fiind zi de sarbatoare legala nelucratoatoare, sau in lipsa unei modificari a Legii nr. 171/2014, ziua de 24 ianuarie ramane zi de sarbatoare nationala, fara insa a fi si zi nelucratoare.

Desigur, angajatorii au posibilitatea in virtutea dispozitiilor art. 143 Codul muncii, de a stabili in cuprinsul contractului colectiv de munca aplicabil si alte zile libere, aici putandu-se include si data de 24 ianuarie.

Av. Razvan Vasiliu

 

Comments

comments

Apelează