fbpx

Contact

32.000 de pensionari din sistemul public iau şi salariu la stat. Cumulul celor două venituri va fi interzis

În jur de 32.000 de pensionari din sistemul public de pensii încasează şi salarii obţinute de la angajatori de stat, reiese din informaţiile primite exclusiv de Economica de la Casa Naţională de Pensii Publice. Economica a anunţat deja, în exclusivitate, forma finală a legii prin care noul Guvern va interzice, din 2020, cumulul pensiei cu salariul obţinut de la angajatori de stat.
“În prezent, în sistemul public de pensii, fără a lua în calcul pe cel neintegrat acestuia, există un număr de aproximativ 165.000 persoane care cumulează pensia cu salariul, iar dintre acestea 32.077 sunt beneficiari de drepturi de pensie care, în acelaşi timp, îşi desfășoară activitatea în sectorul public”, au spus pentru Economica oficialii Casei Naţionale de Pensii. Această bază de date nu cuprinde sistemele neintegrate sistemului public de pensii: sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege, sistemul de pensii al avocaţilor, Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apărării Naționale, respectiv a Serviciului Român de Informații, au adăugat reprezenţii CNPP. Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) gestionează baza de date constituită potrivit informațiilor cuprinse în contractele de asigurare, declarațiile individuale de asigurare și în declarațiile privind evidența nominală a asiguraților și a obligațiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, depuse de angajator la Casele Teritoriale de Pensii pentru perioada 2001-2010 (conform Legii nr. 19/2000) și din „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” (D112), depusă de angajator la ANAF, începând cu ianuarie 2011, au spus pentru Economica oficialii CNPP.
Cumulul pensiei cu salariu la stat va fi interzis din 2020, potrivit formei finale a legii de modificare a OUG nr. 114 din 2018.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează