fbpx

Contact

Modificările Codului muncii – masa rotundă 15 noiembrie 2022

Codul muncii a fost modificat prin Legea nr. 283/2022, iar schimbările aduse prin acest act normativ au făcut subiectul unei mese rotunde pe care am organizat-o în 15 noiembrie 2022. Alături de profesioniști în resurse umane, specialiști în relații de muncă și practicieni ai dreptului muncii am analizat și dezbătut, timp de 4 ore, modificările Codului muncii și impactul acestora asupra relațiilor de muncă. Am trecut în revistă și am discutat noile drepturi pe care legea le conferă angajaților, dar și obligațiile ce revin angajatorilor, încercând să anticipăm implicațiile acestor modificări dar și greutățile ce pot să apară în procesuld e implementare.

Întrucât Legea nr. 283/2022 a transpus în legislația națională două directive europene (care au avut ca termene de implementare începutul lunii august 2022), respectiv Directiva (UE) 2019/1.152 a Parlamentului European şi a Consiliului privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă în Uniunea Europeană, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 186 din 11 iulie 2019, și Directiva (UE) 2019/1.158 a Parlamentului European şi a Consiliului  privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor şi de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului, în cadrul evenimentului am analizat coparativ normele europene, dar și modalitatea de implementare în legislația națională.

Modelul cadru al contractului individual de muncă aflat în dezbatere publică a fost un alt subiect dezbătut. Am analizat, de asemenea, textele de lege care impun modificarea modelului cadru al contractului individual de muncă și modul în care au fost înțelese, dar și transpuse în modelul cadru noile prevederi ale Codului muncii.

Modelul cadru al contractului individual de muncă aflat în dezbatere publică poate fi accesat aici ➡️ model cadru contract individual de muncă.

Concluzia generală a fost că este necesară amendarea modelului aflat în dezbatere publică pentru a se asigura corelarea acestui model cu normele legale care-l guvernează.

Neclaritățile în modalitatea de reglementare legală a concediului de îngrijitor, dar și absențele în cazul unor situații excepționale, două noi drepturi ale angajaților, au fost atent analizate din perspectiva angajatorului, identificându-se mai multe posibile vulnerabilități cu care companiile s-ar putea confrunta în acordarea acestoer noi drepturi.

📹 Dezbaterile integrale le puteți urmări în cele două materiale video de mai jos  ⬇️

 

Av. dr. Răzvan Vasiliu

 

 

curs legislația muncii

Comments

comments

Apelează