fbpx

Contact

Accesarea online a Registrului general de evidență a salariaților (REVISAL)

Accesarea online a Registrului general de evidență a salariaților (REVISAL) va fi posibilă datorită unui proiect legislativ adoptat miercuri, 20.04.2022 de către Parlamentul României.
Din punctul meu de vedere, în calitate de practician al dreptului muncii, consider că acest proiect legislativ este unul dintre puținele din ultima perioadă de timp care aduc o schimbare efectivă legislației muncii.
După intrarea în vigoare a acestui proiect, orice salariat sau fost salariat va avea posibilitatea să acceseze online Registrul general de evidență a salariaților. Astfel, accesul la propriile date din REVISAL va fi mai facil pentru orice persoană interesată, evitându-se astfel consumul de timp, bani sau chiar nervi.
Și în prezent salariații sau foștii salariați au acces la propriile date din REVISAL însă aceasta presupune anumiți pași care, după intrarea în vigoare a proiectului de modificare a art., 34 Codul muncii, vor fi eliminați. Actualmente, un salariat sau fost salariat trebuie să se adreseze angajatorului sau, după caz, fostului angajator, solicitându-i o copie a datelor din Registrul general de evidență a salariaților. Numai în cazul în care angajatorul refuză să elibereze datele solicitate, persoana interesată se poate adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă în vederea obținerii informațiilor.
Or, ca urmare a modificării dispozițiilor art. 34 Codul muncii, tot acest formalism va fi înlocuit, informațiile legate de raportul de muncă, venituri, vechime în muncă sau în specialitate, etc putând fi accesate online.

Dreptul de acces va fi limitat la vizualizarea, descărcarea și tipărirea datelor din REVISAL, acțiuni suficiente pentru ca persoana interesată să obțină informațiile relevante legate de raportul de muncă.

Simpla modificare a prevederilor art. 34 Codul muncii nu este însă suficientă pentru înlesnirea accesării online a Registrului general de evidență a salariaților. Potrivit proiectului legislativ adoptat, Guvernul are obligația ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a modificării, să stabilească prin Hotărâre de guvern, procedura de acces online a salariaților sau foștilor salariați la datele din registrul general al salariaților, cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal.

Av. Răzvan Vasiliu

 

 

Comments

comments

Apelează