fbpx

Contact

Acuzatii la adresa Ministrului Justitiei

Presedintele UNJR (Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania), Dana Girbovan a transmis premierului Dacian Ciolos, o scrisoare deschisa prin care ii cere sa vina cu o rezolvare la problema salariilor magistratilor.

In scrisoarea deschisa, UNJR acuza Ministrul Justitiei de provocarea haosului institutional, manipularea opiniei publice si declansarea unui conflict intre puterile statului.

“Acest conflict a fost generat in special de actiunile Ministrului Justitiei Raluca Pruna care, pe langa neintelegerea modului cum functioneaza institutiile intr-un stat de drept, a gestionat in mod total neprofesionist relatia cu magistratii si personalul auxiliar, evitand sa discute in mod real problemele ridicate de acestia. In locul unei abordari focalizate pe solutii la problemele ridicate, aceasta a recurs, in mod inadmisibil, la un discurs manipulatoriu, incompatibil cu demnitatea pe care o ocupa.”, declara presedintele UNJR in scrisoarea deschisa.

Printre nemultumirile Danei Girbovan, se numara si adoptarea noii ordonante de urgenta 43/2016 care pune paie pe foc, prevazand ca “pentru stabilirea nivelului maxim al salariului de baza/indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei sau autoritatii publice respective, se iau in considerare numai drepturile salariale prevazute in actele normative privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si nu se includ drepturile stabilite sau recunoscute prin hotarari judecatoresti”.

De asemenea, aceasta e nemultumita ca Raluca Pruna i-a trimis pe magistrati la Ministerul Muncii pentru problema salariala, interpretand aceasta actiune ca o dovada de dispret fata de magistrati, lege si atributiile functiei de Ministru al Justitiei.

“Magistratii nu au contracte de munca, nu sunt supusi legislatiei muncii si nu au angajator in sensul Codului muncii, motiv pentru care Ministerul Muncii nu este un partener de dialog pentru noi in rezolvarea acestei crize.”, sustine presedintele UNJR.

Pana acum, 60% din instante au adoptat “Memorandumul privind Justitia” si zeci de instante au adoptat si alte masuri de protest.

Magistratii vor sa li se aplice si lor ordonanta prin care s-au marit veniturile profesorilor si medicilor. In tabara opusa, Guvernul nu este de acord deoarece asta ar duce la marirea salariilor magistratilor cu 18%.

“Ceea ce ramane dupa acest ministru al justitiei este un haos institutional si un conflict intre puteri care va fi decontat de toti cetatenii ce se adreseaza justitiei. Speram ca Guvernul sa inteleaga gravitatea situatiei si sa vina cu o solutie de reintrare in legalitate si iesire din aceasta criza institutionala.“, adauga Dana Girbovan in incheierea scrisorii deschise.

 

 

Sursa: hotnews.ro

Comments

comments

Apelează