fbpx

Contact

Analiză: Beneficiile sub formă de acţiuni oferite salariaţilor cheie,mai atractive fiscal în România faţă de alte ţări ECE

Planul de remunerare de tipul Stock Option Plan, ce presupune oferirea de acţiuni în cadrul companiei salariaţilor-cheie, în anumite condiţii, este mai favorabil fiscal în România comparativ cu alte state din regiunea Europei Centrale şi de Est, rezultă dintr-o analiză Deloitte România.
Analiza include, alături de România, alte opt state din regiune, respectiv Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Letonia.
‘Legislaţiile din România, Polonia, Serbia, Letonia şi Ungaria prevăd facilităţi fiscale asemănătoare pentru planuri de remunerare ce oferă acţiuni în companie, principala deosebire fiind că cel din România este mai favorabil din perspectiva impozitării. În Polonia, Letonia, Serbia şi Ungaria, facilitatea este similară cu cea din România, taxarea fiind amânată până la momentul vânzării acţiunilor; totuşi, impozitul pe venit pentru câştigurile de capital este mai mare: în Letonia 20%, în Polonia 19%, iar în Serbia şi Ungaria, 15%, faţă de 10%, cât este în prezent în România. Legislaţiile din Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Croaţia nu prevăd planuri de remunerare ce oferă acţiuni în companie care să beneficieze de tratament fiscal favorabil’, arată sursa citată.
Cu privire la tipurile de planuri care pot beneficia de avantaje fiscale, în unele ţări, acestea sunt asemănătoare cu cel din România (de exemplu, în Letonia, planul trebuie să fie de tip Stock Option Plan), în timp ce în alte ţări există şi condiţii suplimentare (de exemplu, în cazul Serbiei, perioada de angajare în companie nu poate fi mai mică de doi ani).
Potrivit consultanţilor companiei, pe lângă impozitul pe venit datorat pentru beneficiile primite ca urmare a participării la planuri bazate pe capitaluri proprii, salariaţii şi angajatorii trebuie să ia în considerare şi contribuţiile sociale obligatorii, datorate în fiecare ţară, în funcţie de legislaţia locală şi europeană în acest domeniu.
‘Un calcul comparativ al modalităţilor de impozitare pentru oferirea de beneficii sub formă de acţiuni în companie, respectiv un bonus în numerar, evidenţiază avantajele generate de facilitatea fiscală în România. Calculul porneşte de la premisa că venitul din câştigul de capital obţinut ca urmare a vânzării acţiunilor este egal cu valoarea bonusului, pentru a avea un rezultat cât mai relevant’, se arată în comunicatul Deloitte.

Sursa: Agerpres

Comments

comments

Apelează