fbpx

Contact

Angajații din privat migrează către stat pentru salarii mai mari

Statutul de funcţionar devine din ce în ce mai atractiv pentru români, datorită creșterii salariale din sectorul bugetar. Diferenţele se vor accentua şi mai mult în anii următori, conform Digi24. Anul acesta, salariul mediu brut va creşte în mediul privat cu 12 procente, ceea ce înseamnă o diferenţă de 700 de lei în favoarea celor angajaţi în sectorul bugetar.

Prognoza oficială arată că un angajat din sistemul bugetar va încasa un salariu mediu brut de 3.700 de lei pe lună. Este o creştere de 19,5% comparativ cu 2016.

Datele se referă la angajaţii din învăţământ, asistenţă socială şi sănătate.

Abia în 2020, lefurile din companii vor avea un avans mai mare ca la stat, arată datele Comisiei Naţionale de Prognoză.

Salariul unui funcţionar va depăşi 4.900 de lei, comparativ cu 3.800 de lei pentru un angajat de la privat. Banii de la stat tot vor fi mai mulţi, deşi rata de creştere va fi mai mică. Rezultatul – tinerii mai ales, şi-au depus deja CV-ul pentru un post la stat. “Nimeni nu contestă necesitatea creşterii unor salarii. Este evident că un inginer nu are ce să caute la administraţia penitenciară, dar nu poti să îl acuzi pe omul care a zis – Cât mai plăteşti tu? Păi, trei mii de lei, cât îmi dă la penitenciar? Cinci mii, bun!”, a spus Cristian Pârvan, preşedintele Patronatul investitorilor Autohtoni.
“Fiecare îşi caută rostul şi câştigul. Nu e vorba de a ţine pasul. Aici e vorba de a-şi păstra activitatea fiecare şi a găsi în domeniul lui câştig pe măsura posibilităţilor.”, a afirmat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Salariile mai mari de la stat se văd cel mai bine în avansul consumului, de peste opt la sută în prima parte a anului.

Sursa: Digi24

Comments

comments

Apelează