fbpx

Contact

Angajaţii nevaccinaţi şi care nu au trecut prin boală, din sistemul de sănătate, se vor testa pe banii proprii. Proiectul de lege va fi depus în Parlament

Stare de urgență

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat, joi, după şedinţa de Guvern că a semnat şi va depune în Parlament un proiect de lege prin care angajaţii din Sănătate nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, din sistemul public, se vor testa pe banii proprii.

Ministerul Sănătăţii a precizat că unităţile medicale private vor decide dacă suportă sau nu costul testării personalului nevaccinat. Decizia va viza şi angajaţii din Ministerul Sănătăţii şi ai unităţilor din subordine, angajaţii CNAS şi ai instituţiilor subordonate.

Potrivit sursei citate, personalul din cadrul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private vor avea obligaţia să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfăşurării activităţii. Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiţii:
a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

“Faţă de varianta care se afă în dezbatere publică din data de 27 septembrie pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii, noua versiune prevede introducerea obligativităţii certificatului digital şi pentru Ministerul Sănătăţii şi unităţile subordonate, respectiv pentru reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi unităţile subordonate. Măsurile sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creştere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranţa pacienţilor, dar şi a personalului medical. Menţin afirmaţia că sistemul medical, prin excelenţă, se bazează pe ştiinţă, inovaţie şi tehnologie, în care un loc important îl deţin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

Personalul din cadrul structurilor publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepţie fiind categoria de personal care face dovada unor afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.

Pentru unităţile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajaţi, fie de către angajator.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează