fbpx

Contact

Angajații români, printre cei mai dornici să lucreze la distanță. Chiar și cei care realizează muncă fizică vor flexibilitate

Aproximativ 9 din 10 români participanți la un sondaj au declarat că se așteaptă ca locul lor de muncă să rămână complet sau parțial de la distanță după pandemie. Totodată, românii ocupă printre primele poziții la nivel global în funcție de dorința de a lucra exclusiv în afara biroului. Chiar și angajații care realizează sarcini manuale declară că sunt interesați de o oarecare flexibilitate în acest sens. Astfel, una dintre “moștenirile” pe care pandemia o va lăsa este dorința angajaților de a li se permite să lucreze de la distanță mai des, relevă studiul realizat de Boston Consulting Group (BCG) și BestJobs, membru The Network.

România s-a clasat pe locul 4 în topul realizat la nivel global, după Filipine, Africa de Sud și Zambia, în privința dorinței de a lucra exclusiv distanță: 41% dintre românii chestionați au declarat că ar prefera să nu mai fie nevoiți să se întoarcă niciodată la birou, reprezentând un procent cu mult mai mare față de media globală de 24%, se arată în studiul citat. 48% dintre români au declarat că ar prefera ca, după pandemie, să aibă posibilitatea combinării muncii de la distanță cu cea de la birou.

“Multe organizații au fost forțate de pandemie să facă tranziția unui anumit număr de angajați către munca de la distanță, practic peste noapte, iar muncitorii și managerii au realizat faptul că există modele de lucru flexibile. Companiile trebuie acum să pună în practică ceea ce au învățat și să creeze soluții pe termen lung pentru a satisface așteptările care vor persista și după sfârșitul pandemiei”, a declarat Melanie Seier Larsen, director general și partener al BCG.

Aproximativ 20% dintre respondenții care lucrează în posturi de birou tradiționale sau digitale doresc ca după pandemie să aibă o structură de lucru complet de la distanță. În plus, aproximativ 75% dintre persoanele care realizează muncă fizică sau socială și dețin locuri de muncă care necesită prezența (cum sunt manipularea bunurilor fizice sau contactul cu clienții) vor să lucreze și de la distanță, cel puțin ocazional. În afară de flexibilitatea muncii, sondajul a identificat și câteva schimbări în aprecierile românilor față de un loc de muncă. În 2018, românii au clasat pe primele două poziții echilibrul dintre viața privată și cea profesională și posibilitățile de carieră. Aceste dorințe sunt acum pe locurile 8, respectiv 6, în timp ce securitatea locului de muncă și relația bună cu colegii au intrat în primele trei preferințe, ceea ce reflectă schimbarea priorităților lor în urma pandemiei. Interesant este că factorul reprezentat de compensația financiară, care a ajuns pe locul al 4-lea în clasamentul global, urcând de la poziția a 8-a din 2018, în România s-a menținut pe același loc, fiind al 9-lea cel mai important. La nivel global, o relație bună cu colegii, cu superiorii, precum și un echilibru bun între viața profesională și cea privată sunt primii trei factori importanți. Pentru realizarea raportului, BCG și The Network, reprezentând o alianță a celor mai importante site-uri de recrutare, au chestionat 209.000 de participanți din 190 de țări. În România, aproape 2.600 de persoane au completat sondajul. 66% dintre persoanele intervievate dețin o diplomă de licență, iar 28% o diplomă de master.

Numărul femeilor intervievate a fost de două ori mai mare decât cel al bărbaților. Angajații tineri au fost mai implicați, aproape o treime din persoanele care au răspuns au fost persoane cu vârsta sub 30 de ani.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează