fbpx

Contact

Angajatorii au scos în piaţă peste 150.000 de joburi noi în primul semestru din 2024. Cele mai multe oferte au venit din retail, servicii şi call – center

Peste 150.000 de locuri noi de muncă au fost ofertate în prima jumătate a anului, în România.

Aproape 40.000 din acestea au venit din partea angajatorilor din retail, care continuă să aibă cea mai mare nevoie de personal din România.

Serviciile au fost al doilea cel mai mare angajator al primei jumătăți de ani, industria de call – center / BPO fiind plasată pe poziția a treia. Industria alimentară, turismul, construcțiile, producția și transport / logistică sunt următoarele domenii în clasament.

Tendința manifestată la începutul anului în legătură cu joburile remote s-a menținut până la finalul lunii iunie, astfel încât este tot mai evidentă o disproporție între dorința angajatorilor de a chema angajații la birou și dorința candidaților de a lucra remote.

Astfel, din cele 150.000 de joburi noi, doar 4,2% au fost remote, procentul fiind mai mic chiar și decât cel aferent joburilor postate de angajatorii din afara țării (7,8% din numărul total de locuri de muncă au fost pentru străinătate).

Cel mai dispuși să ofere beneficiul muncii remote sunt angajatorii din call – center / BPO, IT / telecom, servicii, comerț / retail și publicitate / marketing / PR. Pentru aceste poziții sunt căutați predominant candidați entry level.

80% dintre joburile scoase în piața din ianuarie și până acum sunt full time.15% sunt part time și aproximativ 5% sunt pe bază de proiect și sezoniere.

Cu 5,3 milioane de aplicări înregistrate, candidații au fost mai activi decât în primele șase luni ale anului trecut, numărul de aplicări fiind cu 5% mai mare decât în 2023. În ciuda tendinței tot mai pronunțate a angajatorilor de reduce sau chiar elimina numărul de zile lucrate remote și de a chema angajații înapoi la birou, candidații continuă să fie interesați de joburile remote.

În acest sens, 13,4% din totalul aplicărilor au mers către joburile ce permit munca de acasă. Nu la fel de tentați sunt de opțiunile pe care le au în afara țării, în condițiile în care doar 1,4% dintre aplicări au fost trimise către angajatorii străini.

Domeniile care au atras cele mai multe aplicări au fost retail, call – center / BPO, servicii, IT / telecom, servicii financiare, construcții, transport / logistică și turism.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează