fbpx

Contact

Apare și în România pensia personală paneuropeană, opțiune pentru cei care vor să își crească rezerva de bani la pensionare

Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleași condiții și cu aceleași costuri de reglementare ca în toate statele membre, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Parlamentului.

Proiectul de lege vizează punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), a unor prevederi din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private.

Regulamentul european prevede norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuția și supravegherea produselor de pensii personale (PEPP) care sunt distribuite în Uniunea Europeană, dedicate, în principal, cetățenilor care au contracte de muncă în mai multe state UE și care doresc un produs personal de pensie ușor de înțeles, cu aceleași condiții de funcționare în toate statele membre și cu costuri reglementate.

Proiectul de lege inițiat de Guvern și adoptat acum de Parlament prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont național din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării de invaliditate, iar contribuțiile la PEPP sunt deductibile fiscal.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îndeplinește, potrivit legii, atribuții de înregistrare, reglementare, supraveghere, investigație și control asupra furnizorilor de PEPP pentru care România este stat membru de origine, distribuitorilor de PEPP pe teritoriul României și asupra depozitarilor activelor pentru PEPP, precum și asupra produselor paneuropene de pensii personale.

Potrivit regulamentului comunitar, cetățenii UE care vor să își crească rezerva de bani pentru momentul pensionării au o nouă opțiune standard la nivelul blocului comunitar, după ce Regulamentul privind produsul paneuropean de pensii personale (PEPP), un tip de pensie facultativă cu caracteristici standard în întreaga UE, a intrat în vigoare anul trecut.

“Se dă astfel undă verde unui sistem voluntar și disponibil în întreaga UE, prin intermediul căruia cetățenii vor putea să economisească pentru pensie. Acesta va putea fi oferit de o gamă largă de întreprinderi financiare din întreaga UE. PEPP (…) va fi disponibil în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale, alături de sistemele de pensii private existente la nivel național”, potrivit Comisiei Europene.

Propus în 2017, noul sistem de pensii facultative a fost adoptat în 2019. PEPP își propune să ofere o alternativă simplă, cu caracteristici standard și costuri transparente la diferitele sisteme de pensii private disponibile la nivel național în UE, permițând cetățenilor să păstreze același sistem de pensii chiar dacă se mută într-o altă țară UE.

“Venind în completarea pensiilor publice, PEPP răspunde nevoilor generației mai tinere de astăzi și le permite oamenilor să își planifice mai bine viitorul. Începând de astăzi, înregistrându-se o singură dată, furnizorii de pensii personale sunt în măsură să furnizeze PEPP oriunde în UE. Iar prin canalizarea economiilor către investiții pe termen lung, PEPP va contribui la stimularea creșterii economice în UE”, a mai transmis Comisia Europeană.

Odată cu aplicarea noului sistem, persoanele care economisesc pentru pensie vor avea mai multe posibilități de alegere și vor beneficia de avantajele unei concurențe sporite și de o transparență și o flexibilitate mai mari în ceea ce privește opțiunile de produse.

Furnizorii de PEPP vor beneficia de o piață unică reală și de o distribuție transfrontalieră facilitată, care le va permite să pună în comun active și să creeze economii de scară. În același timp, PEPP va contribui la canalizarea economiilor către piețele de capital și va aduce beneficii în materie de investiții și creștere economică în UE, mai arată Comisia.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează