fbpx

Contact

Asigurarea la sănătate a persoanelor fără venituri în 2018: ori 2.280 de lei pe an, ori 1.330 de lei înainte să primescă servicii decontate

Persoanele fizice care nu realizează venituri, dar nici nu sunt scutite de la plata contribuţiei la sănătate au două opţiuni pentru a beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Astfel, persoanele fără venituri pot alege să plătească la Fisc, în fiecare lună, vreme de cel puţin un an, suma de 190 de lei, sau pot alege să se asigure la sistemul public de sănătate, prin plata sumei de 1.330 de lei, doar când au nevoie de servicii decontate de Casa de Asigurări, potrivit Codului Fiscal în vigoare în 2018.

Persoanele care nu au venituri, dar nici nu sunt scutite prin lege de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) au două opţiuni dacă vor să primească servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, prevede articolul nr. 180 din Codul Fiscal, pe care îl puteţi citi integral la finalul articolului. Economica vă spune pas cu pas ce trebuie să faceţi dacă sunteţi în această situaţie.

Prima opţiune: 190 de lei, bani plătiţi lunar la Fisc. În total, 2.280 de lei de plată pe an pentru contribuţia la sănătate.

Persoanele fără venituri pot alege să achite în fiecare lună la Fisc suma de 190 de lei, dacă vor să fie asigurate la sistemul public de sănătate. Suma aceasta rezultă din aplicarea cotei de contribuţie la sănătate de 10% la valoarea salariului minim brut pe ţară, adică la 1.900 de lei.
Atenţie însă! Dacă alegeţi această variantă, trebuie să achitaţi lunar suma de 190 de lei, pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care depuneţi declaraţia 604 la Fisc.
A doua opţiune: plătiţi suma de 1.330 de lei la Fisc, înainte să beneficiaţi de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Suma de 1.330 de lei, pe care o veţi plăti la Fisc dacă alegeţi această variantă de asigurare la sistemul public de sănătate, reprezintă cota de contribuţie la sănătate de 10%, aplicată la şapte salarii minime brute pe ţară, adică la 13.300 de lei.

Aţi ales cum vreţi să vă asiguraţi la sistemul public de asigurări de sănătate. Următorul pas e completarea şi depunerea declaraţiei 604 la Fisc.

Persoanele fizice fără venituri vor completa declaraţia 604, în care vor bifa opţiunea de asigurare la sănătate pe care au ales-o.

Sursa: economica.net

Comments

comments

Apelează