fbpx

Contact

Asociaţia Participanţilor în Fonduri de Pensii cere Guvernului clarificări cu privire la Pilonul II

Asociaţia Participanţilor în Fonduri de Pensii a anunţat, marţi, că solicită Guvernului clarificări cu privire la viitorul sistemului de pensii obligatorii administrate privat, din România, în contextul măsurilor impuse prin OUG 114. ”Asociaţia are în vedere în principal măsurile ce vor fi întreprinse pentru modificarea OUG 114/2018 referitoare la Pilonul 2 în vederea relaxării cerinţelor de capital suplimentar, măsuri promise de autorităţi încă de la finalul lunii martie. Asociaţia Participanţilor sugerează Guvernului constituirea unui grup de lucru cuprinzând toate părţile interesate pentru a ajunge la o concluzie referitoare la modul de funcţionare a Pilonului 2 în România”, se arată în comunicat.

Consiliul director al asociaţiei consideră că guvernul este dator să clarifice situaţia administratorilor de fonduri de pensii, în contextul în care modificările aduse OUG 114 nu aduc clarificări, ci doar amânări în ce priveşte noile cerinţe de capital pentru aceşti administratori.

”Este în beneficiul tuturor salariaţilor care sunt participanţi în aceste fonduri să existe o certitudine din acest punct de vedere. Administratorii de fonduri de pensii Pilon 2 trebuie să se concentreze pe administrarea şi creşterea activelor fondurilor de pensii, în beneficiul viitorilor pensionari, nu să se preocupe cum şi dacă vor face faţă cerinţelor de capital sau dacă îşi vor continua afacerile în România. Este, de aceea, necesar ca Guvernul să acţioneze rapid în această privinţă, cu implicarea tuturor persoanelor interesate în acest proces de clarificare”, se arată în comunicat.

La finalul anului 2018, Guvernul a adoptat, fără consultare şi fără o analiză de impact, OUG 114, care modifică substanţial cadrul general de existenţă şi funcţionare a Pilonului II, prin introducerea de noi cerinţe de capital pentru administratori, de până la 750 de milioane de euro la nivelul întregii industrii pentru anul 2019, conform unor calcule neoficiale ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). În plus, OUG prevede reducerea cu până la 70% a comisioanelor de administrare şi alte măsuri, precum opţionalizarea Pilonului II şi eliminarea sa de facto pentru angajaţii din sectorul de construcţii.

În urma unor consultări cu administratorii fondurilor de pensii private din România, la finalul lunii martie, prin OUG 19/2019, s-a suspendat până la 31 mai aplicarea cerinţelor cu privire la capitalul social suplimentar cerut administratorilor de pensii Pilon 2, fiind însă menţinute neschimbate celelalte măsuri.

Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii din România este o organizaţie non-guvernamentală ce militează pentru drepturile angajaţilor care contribuie la fondurile de pensii obligatorii, administrate privat, din Pilonul II. Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează