fbpx

Contact

Avertismentul explicit al BNR, în ziua în care Senatul a avizat pozitiv Legea salarizării unitare

„Efectele potenţiale de accentuare a excesului de cerere din economie şi, astfel, de generare a unor presiuni inflaţioniste superioare ca amplitudine celor din scenariul de bază vor depinde în mod esenţial de forma finală a legii, de etapizarea în timp a majorărilor salariale şi de criteriile de condiţionalitate a acestora”, arată Banca Naţională.
Eventuale reduceri ale investiţiilor publice în vederea încadrării deficitului bugetar în ţintele asumate de autorităţi, coroborate unei majorări a ecartului dintre variaţia salariilor şi cea a productivităţii muncii, „s-ar răsfrânge, în cele din urmă, asupra potenţialului de creştere şi competitivităţii economiei româneşti”.
În aceste condiţii, „deteriorarea echilibrelor macroeconomice ar urma să aibă un impact advers asupra percepţiei de risc a investitorilor străini, cu consecinţe asupra fluxurilor de capital stabile puse la dispoziţia economiei româneşti, a finanţării deficitului de cont curent şi, astfel, asupra evoluţiei viitoare a monedei naţionale”, mai arată autorii Raportului BNR.
Luni, Comisia juridică a Senatului a dat aviz favorabil proiectului de Lege privind salarizarea unitară, reprezentanţii Opoziţiei votând împotrivă întrucât nu a fost prezentat un studiu al impactului bugetar. „Din punctul acesta de vedere, ar fi o avizare în orb”, a argumentat senatorul liberal, Daniel Fenechiu, o poziţie similară având şi senatorul George Dircă, de la USR. „Preconizăm că în curând vom ajunge într-o situaţie similară anului 2010 în care statul a fost nevoit să aplice tăieri salariale”, a spus Dircă.
Şase senatori de la PSD-ALDE au votat „pentru”, iar patru, de la PNL şi USR, au votat „împotrivă”. Senatorul liberal, Daniel Fenechiu, a anunţat că PNL nu va vota pentru un aviz favorabil, întrucât în lege nu există un studiu al impactului bugetar.

„Poziţia grupului parlamentar PNL este aceea că nu putem aviza proiectul în lipsa studiului de impact. Din punctul acesta de vedere, ar fi o avizare în orb. Motiv pentru care luaţi act că senatorii din Comisia juridică ai PNL se vor opune avizării pozitive”, a spus Fenechiu, în şedinţa Comisiei juridice a Senatului.

O poziţie similară a avut şi senatorul George Dircă (USR), care a apreciat că legea salarizării nu este sustenabilă pe termen lung: „Grupul USR apreciază că, din estimările pe care le avem, această lege va produce un impact bugetar semnificativ. Considerăm că (…) nu există un studiu de impact bugetar şi aici sunt două cauze: fie de la început Guvernul a bugetat cheltuieli mult mai mari pentru a acoperi în acest moment acest impact bugetar, pe de altă parte, pe termen lung, această lege nu este sustenabilă.

Preconizăm că în curând vom ajunge într-o situaţie similară anului 2010 în care statul a fost nevoit să aplice tăieri salariale. Pe de altă parte, un lucru foarte grav este că această lege nu introduce criterii de performanţă în grilele salariale. Practic vom avea costuri şi mai mari la o eficienţă mult mai scăzută. Poziţia noastră este de a ne opune acestei legi în această formă”, a adăugat Dircă. Senatul este primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Sursa: www.gandul.info

Comments

comments

Apelează