fbpx

Contact

Aviz pentru introducerea unei grile de salarizare minimală, în funcție de pregătirea profesională

Comisia pentru muncă din Senat a întocmit un raport favorabil, cu recomandarea de a fi adoptat, proiectului legislativ prin care sunt stabiliți indicatori minimali de salarizare a angajaților, în funcție de studii și pregătire profesională. Poiectul, inițiat de PSD și avându-l printre inițiaitori pe ministrul Muncii, are drept scop garantarea unei salarizări minimale tututor angajaților, după modelul salariului minim intridus în domeniul construcțiilor.

Inițiativa legislativă, prezentată anterior de Profit.ro, urmează astfel să primească votul în plen al Senatului în perioada următoare, iar apoi va fi trimisă spre dezbatere și deputaților. Guvernul nu a exprimat încă o poziție cu privire la proiect.

De ce este important: În prezent, în România nu există cadrul legislativ care să prevadă indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia națională, susțin chiar autorii proiectului.
Comisia pentru muncă din Senat a întocmit un raport favorabil, cu recomandarea de a fi adoptat, proiectului legislativ prin care sunt stabiliți indicatori minimali de salarizare a angajaților, în funcție de studii și pregătire profesională.

În practică, însă, există o excepție, reprezentată de sectorului de construcții, care utilizează coeficienți aplicabili salariului minim, arată inițiatorii. Coeficienții sunt ierarhizați pentru categorii de salariați și sunt aplicabili la salariul de bază minim negociat la nivel de unitate.

”Prin stabilirea unot indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia națională se urmărește garantarea unor forme de protecție minimă a venitului salariatului, precum și menținerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizăr’ii excesive a grilei de salarizare”, explică inițiatorii. Proiectul de lege garanteaza dreptul tuturor salariatilor la plata unui salariu de bază minim.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează