fbpx

Contact

Beneficiile extra-salariale acordate angajaților au scăzut cu 95% în 2020

Tipurile de beneficii extra-salariale acordate angajaţilor, precum masaj şi masă la birou, au scăzut cu 95% în 2020 faţă de 2019, în timp ce în acest an, până în prezent, acestea nu au fost acordate deloc, arată o analiză publicată de o companie de consultanţă.

„Dacă ne raportăm la evoluţia pachetelor de beneficii în ultimul an, constatăm (…) dispariţia anumitor tipuri de beneficii acordate salariaţilor înainte de pandemie, precum masaj şi masă la birou. Acest fapt se datorează, în mod principal, implementării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu. Astfel, în anul 2020, scăderea era de 95% în comparaţie cu anul 2019. În perioada ianuarie 2021 – prezent, aceste beneficii nu au mai fost acordate deloc. Diminuarea anumitor pachete de avantaje în natură, precum abonamentele la sală şi petrecerile de Crăciun. Putem considera că pandemia de COVID-19 şi închiderea sălilor de fitness în anumite perioade, a avut un impact şi în sfera activităţilor sportive şi recreative. Anul 2021 a înregistrat o scădere cu încă 40% faţă de valorile înregistrate în anul 2020”, menţionează consultanţii Mazars.

Alte elemente care au afectat veniturile salariaţilor sunt legate de plafonarea anumitor beneficii (tichete de masă şi pensii facultative) şi creşterea acordării anumitor pachete de beneficii salariale (asigurări de sănătate şi asigurări de viaţă).

„Dacă la începutul anului 2019, asigurările de viaţă erau beneficiile cel mai rar întâlnite în cadrul companiilor, la finalul anului 2020 s-a înregistrat o creştere în acordarea acestora cu 50% faţă de anul 2019. În ceea ce priveşte datele înregistrate în anul 2021, valoarea asigurărilor de sănătate a crescut cu 17% faţă de valorile înregistrate în anul 2020, în timp ce sumele aferente asigurărilor de viaţă s-au dublat faţă de valorile înregistrate în această categorie în anul 2020”, se notează în analiza de specialitate.

În acelaşi timp, o creştere accelerată s-a înregistrat în cazul acţiunilor oferite de societăţi salariaţilor proprii. Astfel, în anul 2020, s-au acordat sume mai mari cu 23% faţă de anul precedent, iar în 2021 cu 70% mai multe acţiuni decât în 2020.

Un studiu Salesforce relevă faptul că 59% dintre respondenţi privesc modalităţile de lucru hibrid ca un avantaj pentru bunăstarea angajaţilor, prin urmare, acesta este un beneficiu pe care angajatorii de astăzi îl caută.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează