fbpx

Contact

Bugetul 2018: Guvernul continuă să nu acorde beneficii, limitează angajările pe sistemul 1 la 2, îngheață unele plăți și obligă instituțiile să taie 10% din cheltuieli

Guvernul nu va acorda nici anul viitor tichete cadou, premii, indemnizații de vacanță, nici cupoane sociale în învățământ sau ajutorul de 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut, anumite drepturi ale polițiștilor, militarilor și funcționarilor publici din penitenciare vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2017. Munca suplimentară va fi compensată doar cu timp liber, nu cu bani, iar angajările în administrația publică vor fi permise doar cu regula “1 la 2”, respectiv la două posturi vacante va fi permisă o singură angajare. Neacordarea de ajutoare/plăți compensatorii la pensionare este o altă măsură pregătită în proiectele de documente aferente bugetului pe anul viitor, obținute de Profit.ro și semnate inclusiv de ministrul Finanțelor. Dacă toate aceste măsuri nu ar fi adoptate, deficitul ar urca la 8,11% din PIB, este argumentul din documente.

În luna iulie a acestui an, Guvernul a blocat angajările în administrație până la sfârșitul acestui an, cu argumentul că se impune un plan de raționalizare a cheltuielilor publice inclusiv prin blocarea posturilor din administrația publică. Acum, proiectul pregătit la nivelul Guvernului și obținut de Profit.ro relevă intenția de a introduce o regulă nouă, care vizează ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administrație după principiul 1 la 2, respectiv la două posturi vacantate după 1 ianuarie 2018 va fi posibilă ocuparea doar a unui singur post, dar numai cu încadrarea în buget, altfel angajările fiind suspendate pe întregul an 2018.

Ordonatorii principali de credite vor fi obligați să scadă cheltuielile cu bunurile și serviciile aferente întreținerii ți funcționării instiuției cu 10% comparativ cu plățile din acest an (cheltuieli incluzând pe cele cu telefonia fixă, curățenie, carburanți, utilități, rechizite). Va fi interzisă în continuare cumpărarea ori închirierea de mașini și mobilier, cu puține excepții.

Sursa: Profit.ro

Comments

comments

Apelează