fbpx

Contact

Casele de Pensii din ţară vor angaja 1.000 de oameni ca să evalueze dosarele de pensie. Veniturile pentru studii superioare depăşesc 4.000 de lei net

pensionare la 70 de ani

Casele Teritoriale de Pensii vor angaja 1.000 de oameni care se vor ocupa doar de evaluarea dosarelor de pensii, anunţă Executivul în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Oamenii cu studii superioare, angajaţi să evalueze dosarele de pensie,vor fi remuneraţi cu venituri nete de aproape 4.100 de lei lunar, iar cei cu studii medii – cu circa 2.700 de lei net lunar, arată calculele Economica.net făcute pe baza estimărilor guvernului din PNRR. Pe de o parte, Casele Teritoriale de Pensii vor angaja 800 de absolvenți de studii superioare finalizate cu diplomă de licență, care vor interpreta legislaţia de pensii şi o vor transpune în perioade de stagiu. Aceştia trebuie să poată învăţa rapid să lucreze cu programele și softul Casei de Pensii. Acesta sunt deocamdată singurele detalii despre profilul şi munca oamenilor pe care CNPP îi va angaja ca să evalueze dosarele de pensii. Pe de altă parte, Casele de Pensii vor angaja şi 200 de oameni cu studii medii, care vor fi responsabili de activităţile conexe evaluării pensiilor, precum arhivare, copiere, înregistrare, clasare, întocmirea corespondenţei.

Oamenii care vor fi recrutaţi pe cele 1.000 posturi vor desfășura exclusiv activități dedicate procesului de recalculare/revizuire a dosarelor de pensii.
Aceştia vor fi angajaţi pe o perioadă de maximum 18 luni şi vor fi plătiţi în baza Legii – Cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare – Anexa VIII – salarii pentru personalul din unităţile teritoriale. Oamenii cu studii superioare, recrutaţi pe perioadă determinată să evalueze dosarele de pensie, vor fi plătiţi cu venituri nete de aproape 4.100 de lei lunar (4.056 de lei net, mai precis), reiese din calculele făcute de Economica.net pe baza cheltuielilor prognozate de guvern în PNRR.
Dacă estimările guvernului sunt corecte, oamenii cu studii medii angajaţi pentru activităţi conexe procesului de evaluare a dosarelor de pensie vor fi remuneraţi cu venituri nete de circa 2.700 de lei lunar, arată calculele făcute de Economica.net pe baza PNRR.

Estimările făcute de guvern cu privire la cheltuielile cu salariile acestor oameni vizează şase luni din anul 2021 şi şapte luni din 2022. Deocamdată CNPP nu a început recrutarea acestor oameni. Angajările vor începe abia după ce vom avea un act normativ în acest sens, emis de Ministerul Muncii.
În total, executivul estimează că angajarea celor 1.000 de oameni, pe o perioadă de 13 luni, ca să evalueze dosarele de pensie, va costa peste 86 de milioane de lei, reiese din PNRR, studiat de Economica.net.

Evaluarea dosarelor de pensie, primul pas spre recalcularea pensiilor. Vă amintim că evaluarea dosarelor de pensie a început în februarie 2021, în baza Ordinului Ministrului Muncii 108/2021.
Evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informațiilor colectate din sursele în format electronic sau letric, existente la nivelul Caselor Teritoriale de Pensii, verificara acestor date şi analiza lor. Ulterior, aceste date vor fi folosite pentru recalcularea pensiilor, aşa cum scrie în Ordinul 108, antemenţionat, şi cum a spus Raluca Turcan, în repetate rânduri.

Procesul vizează valorificarea veniturilor brute realizate până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-au calculat contribuții de asigurări sociale.

În practica judiciară, potrivit Deciziei nr. 19/2012 a ÎCCJ, s-a stabilit, în interpretarea și aplicarea prevederilor art.2 lit.2 și art.164 alin.2 și 3 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii și asigurări sociale, și pct. V din anexa la OUG nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale, că sporurile și alte venituri suplimentare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public dacă au fost incluse în baza de calcul conform legislației anterioare, sunt înregistrate în carnetul de muncă sau în adeverințele eliberate de angajator și pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale. În acest context, parte din sporurile și veniturile salariale care nu au fost menționate în Anexa nr.15 din Normele de aplicare aprobate prin HG nr.257/2011 la Legea nr.263/2010 nu se valorifică la calculul pensiilor, deși în adeverințele eliberate de angajatori se precizează faptul că a fost reținut CAS, contribuind astfel la creșterea inechităților dintre pensionari. Printre acestea se numără veniturile din premirii, prime de vacanţă, ore suplimentare, etc.

Nemulțumirile pensionarilor legate de nevalorificarea acestor sporuri au pus presiune pe bugetul asigurărilor sociale de stat, concretizate în numeroasele sentințe emise la nivelul CNPP, care au corectat în cea mai mare parte aceste inechități.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează