fbpx

Contact

CASS aplicată unor indemnizaţii de concediu medical din 2024, care astfel ar putea să scadă

Unele indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate nu vor mai fi scutite de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) de la 1 ianuarie.

Fac excepţie indemnizaţiile acordate ca urmare a accidentelor de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002, care rămân scutite de la plata CASS, reiese dintr-o analiza Economica.net pe baza OUG 115, oficializată de executiv.

În prezent, indemnizaţiile aferente certificatelor medicale sunt scutite de la plata CASS, conform Codului fiscal.

De la 1 ianuarie 2024 rămân scutite de la plata CASS indemnizaţiile acordate persoanelor fizice care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Nu vor fi scutite de la plata CASS indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate acordate şomerilor, unor angajaţi cu carte de muncă, persoanelor care se asigură opţional prin contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru concedii şi indemnizaţii, indemnizaţiile de maternitate acordate femeilor care pierd calitatea de asigurat din motive neimputabile lor şi nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Măsurile intră în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Cine va plăti CASS pentru aceste indemnizaţii

Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din ţară vor reţine CASS pentru indemnizaţiile de asigurări de sănătate primite de şomeri, iar Casele de Asigurări de Sănătate din ţară vor avea obligaţia de a reţine CASS pentru indemnizaţiile de asigurări de sănătate de care beneficiază unii dintre angajaţi, oamenii care se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pentru indemnizaţiile de maternitate ale femeilor care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat, dacă pierd calitatea de asigurat din motive neimputabile lor.

Baza de calcul al CASS pentru aceste persoane e cuantumul indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate.

AJOFM şi Casele de Asigurări de Sănătate vor reţine CASS în procent de 10% din cuantumul indemnizaţiei de asigurări de sănătate pentru unele persoane aflate în concediu medical.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează