fbpx

Contact

Câștigul salarial mediu net a crescut

Câștigul salarial mediu net a fost de 4008 lei în luna octombrie a acestui an, în ușoară creștere, cu 5 lei (+0,1%) față de luna septembrie 2022, iar cele mai mari valori au fost înregistrate în activități de servicii în tehnologia informației – 9427 lei, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

La polul opus, cele mai mici valori ale salariului net au fost consemnate în sectorul hoteluri și restaurante – 2238 lei.

Câștigul salarial mediu brut a fost 6461 lei, cu 4 lei (+0,1%) mai mare decât în luna septembrie 2022.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 13,1%. Indicele câștigului salarial real a fost 98,1% în luna octombrie 2022 față de luna octombrie 2021 și de 98,8% față de luna septembrie 2022.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 216,5%, cu 2,5 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna septembrie 2022. În octombrie 2022, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2022, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte), precizează INS.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de editare – cu 12,5% și în transporturi aeriene, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea produselor din tutun, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), transporturi pe apă – între 4,5% și 8,5%.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna septembrie 2022 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori de încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului – cu 53,8%, în extracția petrolului brut și a gazelor naturale – cu 38,7% și în în extracția minereurilor metalifere – cu 19,6%.

În sectorul bugetar, în luna octombrie 2022 s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învățământ (+1,3%), respectiv în sănătate și asistență socială (+0,5%). În administrația publică, câștigului salarial mediu net a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă (-0,2%).

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează