fbpx

Contact

CCR a admis sesizarea lui Iohannis referitoare la legea prin care este redusă vârsta de pensionare pentru avocaţii care au handicap grav

Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind modificarea actului normativ pentru completarea Legii 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor.

Legea se reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR. Legea reglementează situaţia asiguraţilor care contribuie la fondul de pensii, în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat.

Astfel, avocaţii cu handicap grav vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare.

„Această reglementare instituie însă o soluţie legislativă discriminatorie în cadrul aceleiaşi categorii de persoane, care este contrară principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor, prevăzut de Constituţie, întrucât beneficiul instituit – reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare – nu are în vedere şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap grav, ivit ulterior dobândirii calităţii de asigurat”, argumentează şeful statului.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează