fbpx

Contact

CCR: Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu e un drept bazat pe contributivitate, ci un beneficiu social bazat pe principiul solidarităţii sociale, la fel ca ajutoarele pentru oameni defavorizaţi

Curtea Constituţională spune că susţinerile de neconstituţionalitate care se bazează pe principiul contributivităţii în ceea ce priveşte algoritmul prin care se stabileşte valoarea indemnizaţiei de creşterea copilului pornesc de la o premisă greşită, fiindcă această indemnizaţie nu este un drept bazat pe principiul contributivității, ci este o prestaţie de asistenţă socială cu caracter universal, bazată pe principiul solidarităţii sociale, menită să asigure tuturor familiilor condiţii egale de creştere a copiilor, se arată într-o decizie a CCR.

În această categorie de drepturi intră şi alte măsuri de asistenţă socială precum alocaţia de stat pentru copii, ajutoarele şi alocaţiile acordate categoriilor defavorizate, potrivit unei decizii a CCR, consultate de Economica.net.

Indemnizaţia de creşterea copilului şi ajutoarele şi alocaţiile pentru persoanele defavorizate fac parte din aceeaşi categorie de drepturi, spune CCR. Curtea Constituţională subliniază că dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului este o expresie a statului social, respectiv a obligaţiei statului de a interveni prin măsuri adecvate pentru susţinerea cetăţenilor care se află în situaţii defavorabile, din motive obiective, care pot să afecteze dreptul acestora la un nivel de trai decent, dar că în această categorie de drepturi intră şi alte măsuri de asistenţă socială, așa cum sunt alocaţia de stat pentru copii, ajutoarele şi alocaţiile acordate categoriilor defavorizate și drepturile persoanelor cu dizabilităţi, reiese din decizia CCR nr. 91 din 2 martie 2023, consultată de sursa citată.

„Acesta este sensul articolului 2 alineatul (1) din OUG nr. 111/2010, potrivit căruia persoanele care în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, (…) beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară”, se arată în motivarea deciziei CCR nr. 91 din 2 martie 2023, recent publicată în Monitorul Oficial.

Legiuitorul este singurul în măsură să aprecieze, în funcție de resursele financiare disponibile, condițiile și cuantumul acordării acestor drepturi, astfel încât să realizeze o acoperire cât mai adecvată și echitabilă a diverselor nevoi pe care le invocă diferitele categorii sociale aflate în situații speciale, care justifică acordarea asistenței sociale, potrivit deciziei CCR.

Din septembrie 2017 indemnizaţia de creşterea copilului este plafonată la cel mult 8.500 de lei lunar.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează