fbpx

Contact

Ce se va decide legat de Statutul functionarilor publici?

Curtea Constitutionala a fost sesizata cu privire la proiectul de lege care modifica Statutul functionarilor publici

Executivul a sesizat CCR in luna iulie, in legatura cu proiectul care modifica legea 188/1999, referitoare la Statutul functionarilor publici, adoptat in iunie.

Unul dintre amendamente prevede acordarea unui spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica, de 50% din salariu

Se vizeaza acordarea pentru angajatii Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, fiind inclusi aici si demnitarii, a unui spor pentru risc si suprasolicitare neuropshihotica de 50%, aplicat salariului lunar.

Beneficiul  ar avea un impact de 1.89 milioane de lei

Acest nou drept salarial ar avea un impact de 1.89 de milioane de lei asupra bugetului.

Guvernul considera masura nejustificata

Guvernul e de parere ca nu e necesara o astfel de majorare pentru tot personalul ANFP, nefiind definita activitatea specifica ce ar presupune acordarea de suplimente.

“Introducerea unei astfel de reglementari are si o componenta discriminatorie fata de personalul celorlalte institutii si autoritati publice si poate crea premisele unor solicitari similare din partea acestora, precum si actiuni in instanta din partea functionarilor publici, pentru acordarea acestui spor.

In acest sens, potrivit calculelor Executivului, acordarea unui astfel de spor pentru intreg personalul incadrat in functii publice ar genera un impact bugetar suplimentar de 3,4 miliarde de lei, anual”, mentioneaza sursa citata in comunicatul de presa.

E posibil ca bugetul aprobat pentru 2016 sa nu poata acoperi sporurile

Executivul mentioneaza ca exista riscul ca impactul generat de aceste schimbari sa nu poata fi acoperit din bugetul aferent anului 2016, subliniind ca nu e indicata sursa de finantare iar conform Constitutiei, nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara buget.

 

 

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Apelează