fbpx

Contact

Comisia Europeană îndeamnă România şi alte 23 de state membre să respecte normele UE privind recunoaşterea calificărilor profesionale

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că a decis să trimită avize motivate unui număr de 22 de ţări, printre care şi România, şi să trimită scrisori suplimentare de punere în întârziere Germaniei şi Maltei, în legătură cu conformitatea legislaţiei şi practicilor lor naţionale cu normele UE privind recunoaşterea calificărilor profesionale. Prin aceste norme, UE a pus în aplicare un sistem care ajută pieţele forţei de muncă să devină mai flexibile, facilitează furnizarea de servicii între statele membre şi stabileşte recunoaşterea automată a calificărilor profesionale în ţările UE pentru anumite profesii, cum ar fi arhitecţii, medicii sau asistenţii medicali.

”Comisia a trimis aceste avize motivate şi scrisori suplimentare de punere în întârziere în ceea ce priveşte normele privind libertatea de stabilire, libertatea de a presta servicii, recunoaşterea automată a calificărilor, facilitarea cerinţelor administrative pentru procedurile de recunoaştere, recunoaşterea stagiilor profesionale şi cooperarea administrativă”, se arată în comunicat.

Toate statele membre au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat Germaniei şi Maltei sau să trimită cazurile în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cazul celorlalte state membre destinatare ale avizului motivat.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează