fbpx

Contact

Comisia Europeană lansează o iniţiativă de 100 de miliarde de euro pentru menţinerea locurilor de muncă şi sprijinirea întreprinderilor, în contextul Covid-19

Comisia Europeană a anunţat joi că instituie un instrument de solidaritate în valoare de 100 de miliarde euro, denumit SURE, care îi va ajuta pe lucrători să îşi păstreze veniturile şi va sprijini întreprinderile pentru ca acestea să se menţină pe linia de plutire, argumentând că în aceste momente de criză acută, salvarea de vieţi omeneşti şi sprijinirea mijloacelor de subzistenţă sunt de o importanţă capitală. Comisia propune, de asemenea, redirecţionarea tuturor fondurilor structurale disponibile către răspunsul la coronavirus.

“De acest sprijin vor beneficia, de asemenea, fermierii şi pescarii, precum şi persoanele cele mai defavorizate. Toate aceste măsuri se bazează pe bugetul actual al UE şi vor valorifica la maximum fiecare euro disponibil. Acestea demonstrează necesitatea ca UE să dispună de un buget pe termen lung solid şi flexibil. Comisia va lua măsuri pentru a se asigura că UE se poate baza pe un astfel de buget solid care să îi permită să iasă din criză şi să facă progrese pe calea redresării”, arată CE.

Noul instrument va oferi împrumuturi în valoare de până la 100 de miliarde euro ţărilor care trebuie să se asigure că lucrătorii primesc un venit şi că întreprinderile îşi păstrează personalul. Acest lucru le permite oamenilor să îşi plătească în continuare chiria, facturile şi produsele alimentare şi contribuie la asigurarea stabilităţii atât de necesare în economie.

Împrumuturile se vor baza pe garanţii furnizate de statele membre şi vor fi direcţionate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele. Toate statele membre vor putea să recurgă la acest instrument, însă acesta va fi deosebit de important pentru statele membre cel mai grav afectate.

SURE va sprijini programele de şomaj parţial şi măsurile similare pentru a ajuta statele membre să protejeze locurile de muncă, angajaţii şi persoanele care desfăşoară o activitate independentă împotriva riscului de concediere şi de pierdere a veniturilor.

Firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaţilor sau să întrerupă complet activitatea, statul oferind sprijin pentru venit pentru orele nelucrate. Lucrătorii care desfăşoară o activitate independentă vor primi un ajutor de înlocuire a veniturilor pentru actuala situaţie de urgenţă.

“Având în vedere că cea mai mare parte a Europei practică distanţarea socială pentru a încetini răspândirea virusului, este cu atât mai important ca persoanele care depind de ceilalţi pentru a-şi asigura nevoile cele mai elementare să nu fie private de ajutor. Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane va evolua pentru a răspunde acestei provocări: în special, se va introduce utilizarea de bonuri electronice pentru a reduce riscul de contaminare, precum şi posibilitatea de a cumpăra echipamente de protecţie pentru persoanele care furnizează ajutorul”, menţionează CE.

Despre sprijinirea pescarilor şi a fermierilor, CE arată că agricultura şi pescuitul din Europa au un rol esenţial deoarece ne furnizează alimentele pe care le consumăm. Aceste sectoare sunt grav afectate de criză, ceea ce afectează în consecinţă lanţurile noastre de aprovizionare cu alimente şi economiile locale susţinute de aceste sectoare.

Ca şi în cazul fondurilor structurale, utilizarea Fondului european pentru pescuit şi afaceri maritime va deveni mai flexibilă.

Statele membre vor putea să ofere sprijin: pescarilor, pentru încetarea temporară a activităţilor de pescuit; fermierilor din sectorul acvaculturii, pentru suspendarea temporară sau reducerea producţiei şi pentru acordarea de sprijin; şi organizaţiilor de producători, pentru depozitarea temporară a produselor pescăreşti şi de acvacultură.

De asemenea, Comisia va propune în curând o serie de măsuri menite să asigure că fermierii şi alţi beneficiari pot beneficia de sprijinul de care au nevoie prin intermediul politicii agricole comune, de exemplu prin prelungirea termenelor pentru introducerea cererilor de sprijin şi pentru procesarea acestora de către administraţii, prin majorarea avansurilor pentru plăţile directe şi plăţile pentru dezvoltarea rurală şi prin oferirea de mai multă flexibilitate pentru controalele la faţa locului pentru a minimiza nevoia de contact fizic şi a reduce sarcina administrativă.

De asemenea, toate fondurile neangajate din cele trei fonduri ale politicii de coeziune – Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul de coeziune – vor fi mobilizate pentru a combate efectele crizei de sănătate publică.

Pentru a se asigura că fondurile pot fi redirecţionate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele, vor fi posibile transferurile între fonduri, precum şi între categoriile de regiuni şi între obiectivele de politică. Mai mult decât atât, cerinţele de cofinanţare vor fi eliminate întrucât statele membre îşi utilizează deja toate mijloacele de care dispune pentru a combate criza. Se va simplifica administrarea.

“Uniunea Europeană nu s-a confruntat niciodată în istoria sa cu o criză de sănătate de o asemenea amploare sau cu o viteză de răspândire atât de mare. Ca răspuns, prima prioritate este de a salva vieţi omeneşti şi de a răspunde nevoilor sistemelor noastre de sănătate şi ale profesioniştilor din sistemele de sănătate care fac minuni în fiecare zi în întreaga Uniune”, potrivit CE.

Comisia arată că depune toate eforturile pentru a asigura furnizarea echipamentelor de protecţie şi a aparatelor de sprijin respirator.

“În pofida eforturilor susţinute de producţie ale industriei, statele membre se confruntă în continuare cu o penurie gravă de echipamente de protecţie şi de aparate de sprijin respirator în anumite zone. Statele membre se confruntă, de asemenea, cu lipsa de centre de tratament suficiente şi ar avea de câştigat din deplasarea pacienţilor către zone care dispun de mai multe resurse şi din trimiterea personalului medical în locurile cele mai afectate. Va fi nevoie, totodată, de sprijin pentru testarea în masă, pentru cercetarea medicală, pentru dezvoltarea de noi tratamente şi pentru producerea, achiziţionarea şi distribuirea de vaccinuri pe întreg teritoriul UE”, adaugă CE.

UE propune să se utilizeze toate fondurile rămase disponibile din bugetul UE pentru acest an pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor sistemelor de sănătate europene.

Instrumentul pentru sprijin de urgenţă va beneficia de 3 miliarde euro, din care 300 de milioane EUR vor fi alocate RescEU în vederea sprijinirii stocurilor comune de echipamente. Prima prioritate ar fi gestionarea crizei de sănătate publică şi asigurarea echipamentelor şi materialelor vitale, de la ventilatoare la echipamente individuale de protecţie, de la echipe medicale mobile la asistenţă medicală pentru persoanele cele mai vulnerabile, inclusiv cele din taberele de refugiaţi. Al doilea domeniu de interes ar fi asigurarea intensificării eforturilor de testare. De asemenea, propunerea ar permite Comisiei să realizeze achiziţii direct în numele statelor membre.

Pandemia de coronavirus pune Europa la încercare într-un mod care ar fi fost de neconceput cu doar câteva săptămâni în urmă. Profunzimea şi amploarea acestei crize necesită un răspuns de o amploare, rapiditate şi solidaritate fără precedent.
În ultimele săptămâni, Comisia a luat măsuri menite să le ofere statelor membre toată flexibilitatea de care au nevoie pentru a-şi sprijini financiar sistemele de sănătate, întreprinderile şi lucrătorii. Aceasta a acţionat în vederea coordonării, accelerării şi consolidării eforturilor de achiziţionare a echipamentelor medicale şi a direcţionat finanţarea pentru cercetare către dezvoltarea unui vaccin.

“Comisia a lucrat neobosit pentru a se asigura că bunurile şi lucrătorii transfrontalieri pot continua să se deplaseze în întreaga UE şi pentru a menţine funcţionarea spitalelor, continuarea activităţii fabricilor şi aprovizionarea rafturilor din magazine. Aceasta a sprijinit şi continuă să sprijine repatrierea cetăţenilor UE, a familiilor acestora şi a rezidenţilor pe termen lung în Europa din întreaga lume. În aceste eforturi, Comisia acţionează din convingerea că singura soluţie eficientă la criza din Europa se bazează pe cooperare, flexibilitate şi, mai presus de toate, pe solidaritate”, precizează CE.

Propunerile de joi ridică răspunsul la un nou nivel.

„Numai răspunsurile cele mai puternice ne vor permite să facem faţă acestei crize provocate de coronavirus. Trebuie să ne folosim de toate mijloacele de care dispunem. Fiecare euro disponibil în bugetul UE va fi redirecţionat către depăşirea crizei, fiecare regulă va fi relaxată pentru a permite finanţării să circule rapid şi eficace. Prin intermediul noului instrument de solidaritate vom mobiliza 100 de miliarde EUR pentru a menţine locurile de muncă şi funcţionarea întreprinderilor. Prin acest instrument ne unim forţele cu statele membre pentru a salva vieţi omeneşti şi pentru a proteja mijloacele de subzistenţă. Aşa arată solidaritatea europeană”, a declarat preşedintele Ursula von der Leyen.

Ea afirmă că trebuie să atenuăm şocul economic pentru ca economia UE să fie pregătită să repornească atunci când condiţiile vor fi prielnice.

“În acest scop, trebuie să menţinem locurile de muncă şi funcţionarea întreprinderilor. Toate statele membre dispun sau vor dispune în curând de programe de şomaj parţial care vor contribui la realizarea acestui obiectiv”, precizează reprezentanţii CE.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează