fbpx

Contact

Comisia Europeană propune un produs de pensii paneuropean portabil

Comisia Europeană a prezentat propuneri pentru un produs de pensii pan-european portabil (PEPP) care va permite cetăţenilor Uniunii Europene să plătească în cadrul aceleiaşi scheme de pensii chiar dacă se mută în altă ţară. În felul acesta, UE creează mai multă mobilitate pentru pensionari.
„PEPP este o schemă voluntară de pensii personale care va oferi consu­ma­torilor o nouă opţiune paneuropeană de economisire pentru pensionare. Propu­nerea CE va stabili fundaţia pentru o piaţă pan-europeană a pensi­i­lor personale, asigurând standar­dizarea carac­teristicilor de bază precum ce­rinţele de transparenţă, reguli de in­vestiţii şi portabilitate“, se arată într-un comunicat al CE. Astfel, managerii de active şi asi­gu­rători vor avea acces la peste 240 mili­oa­ne de persoane care economisesc pen­tru pensie pe întreg teritoriul Uni­unii Europene, scrie FT. PEPP este menit să ofere sutelor de milioane de de­ponenţi în contul pensiilor din UE mai multe alternative pe piaţa frag­men­tată şi inegală a Europei, unde opţiunile sunt aproape inexistente în unele state membre.

În acelaşi timp vor fi create noi oportunităţi pentru companii de a exploata o piaţă europeană unică pentru pensii personale aşteptată să crească la 2.100 mld. euro în următorul deceniu. „Produsul este un pas important către realizarea uniunii pieţelor de capital“, a declarat Valdis Dom­brovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital.
Comisia propune ca noile produse să aibă aceleaşi caracteristici standard indiferent de piaţa din UE pe care vor fi vândute, iar acestea pot fi furnizate de o gamă largă de companii, de la asigurători la bănci, firme de investiţii şi manageri de active.

Acestea vor completa pensiile existente la nivel de stat, însă nu vor înlocui sau armoniza regimurile naţionale de pensii.

Furnizorii vor putea dezvolta astfel de produse la nivelul mai multor state membre şi le vor putea distribui consumatorilor din întreaga UE prin canale online.

Comisia estimează că PEPP ar putea dubla creşterea pieţei pensiilor personale la 2.100 miliarde de euro până în 2030.

Comisia recomandă un tratament fiscal pentru noile produse similar cu cel al produselor naţionale existente. Compania britanică Aviva susţine că propunerea se loveşte de unele obstacole.

„Europa are un peisaj al pensiilor foarte variat. Ar putea exista cerere în rândul celor care migrează dintr-o ţară europeană în alta, însă aceasta rămâne o activitate relativ de nişă, înregistrându-se numai 1,4 milioane de astfel de persoane în 2015“, a declarat Alistair McQueen, de la Aviva.

Se estimează că 67 milioane de persoane din UE au un plan de pensii facultative în UE din 243 milioane de cetăţeni UE cu vârste cuprinse între 25 şi 39 de ani.

Propunerile legate de acest subiect vor fi discutate în Parlamentul şi Consiliul European.

Sursa: ZF

Comments

comments

Apelează