fbpx

Contact

Concediu paternal de minim 10 zile în toate țările UE / Directiva trebuie implementată în maxim 3 ani

Tații vor beneficia de un concediu pentru creșterea copilului de minim zece zile, potrivit reglementărilor adoptate joi de Parlamentul European. Legislația stabilește cerințe minime ce trebuie implementate de toate statele membre, limita maximă urmând a fi stabilită de fiecare țară.

Statele membre vor trebui să implementeze directiva în maxim 3 ani.

Principalele modificări:
Minim zece zile lucrătoare de concediu de paternitate plătit la nivelul concediului medical
Două luni de concediu netransferabil plătit pentru creșterea copilului
Cinci zile de concediu de îngrijitor pe an
Modele de lucru mai flexibile, inclusiv formule de muncă la distanță
Astfel fiecare tată sau al doilea părinte echivalent (în cazul recunoașterii de către legislația națională) va avea dreptul la cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu de paternitate plătit cel puțin la nivelul concediului medical, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

În plus, statele membre trebuie să ofere 5 zile pe an de concediu de îngrijitor pentru persoanele care au în grijă o rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie și care are o afecțiune gravă sau o afecțiune datorată vârstei.

Părinții care lucrează și îngrijitorii vor putea să solicite o adaptare a modelelor de lucru, inclusiv, acolo unde este posibil, prin programe de lucru la distanță sau prin programe flexibile. Atunci când analizează cererile de lucru flexibil, angajatorii pot lua în considerare nu numai propriile resurse și capacitatea lor operațională, ci și nevoile specifice ale unui părinte de copil cu dizabilități sau suferind de boli cronice, sau ale părinților singuri, potrivit sursei citate.

Sursa: www.hotnews.ro

Comments

comments

Apelează