fbpx

Contact

Concediul parental devine un drept individual pentru fiecare dintre parinti?

Ritmul in care traim este unul alert, insa e important sa nu uitam de echilibrul dintre viata profesionala si cea personala.

Comisia Europeana a prezentat o serie de initiative in acest context

In acest context, Comisia Europeana a prezentat o serie de initiative legislative si nelegislative privind:

  • mentinerea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala;
  • informarea lucratorilor;
  • accesul la protectia sociala;
  • timpul de lucru.

Se propune imbunatatirea conditiilor de munca pentru parinti

Printre initiativele CE este si o propunere pentru imbunatatirea conditiilor de munca pentru parinti si persoanele cu responsabilitati de ingrijire, astfel incat acestia sa poata combina armonios viata de familie cu o cariera.

Concediul parental devine un drept individual pentru fiecare dintre parinti

Sunt prevazute standarde minime noi sau superioare pentru concediul parental, concediul de paternitate si concediul de ingrijire.

Concediul parental devine un drept individual pentru fiecare dintre parinti si concediile legate de familie vor fi remunerate cel putin la nivelul unui concediu medical.

Parintii cu copii de pana la 12 ani vor putea solicita munca flexibila

Parintii cu copii de pana la 12 ani si persoanele cu responsabilitati de ingrijire vor avea dreptul de a solicita forme de munca flexibile, atat in termeni de program de lucru, cat si de loc de desfasurare a activitatii.

Se va tine seama de nevoile intreprinderilor mici si mijlocii si se urmareste ca acestea sa nu fie afectate intr-un mod disproportionat.

Au fost lansate si doua consultari ale partenerilor sociali

Au fost lansate si doua consultari ale partenerilor sociali, referitoare la importanta contributiei acestora la indeplinirea obiectivelor Pilonului european al drepturilor sociale:

  • modernizarea normelor privind contractele de munca, prin dezbaterea garantiilor minime de care ar trebui sa beneficieze orice lucrator, inclusiv cei care nu au incheiat contracte de munca standard;
  • accesul la protectia sociala, pentru a defini eventuale norme noi in acest domeniu.

S-a adoptat o clarificare a Directivei privind timpul de lucru

De asemenea, Comisia a adoptat o clarificare a Directivei privind timpul de lucru, cu orientari pentru interpretarea diverselor aspecte ale acestei directive in concordanta cu jurisprudenta tot mai consistenta.

 

 

Sursa: juridice.ro

Comments

comments

Apelează