fbpx

Contact

Legea 168/2021 prelungește termenul până la care se poate cumpăra vechimea în muncă

Vechimea-n muncă-i de vânzare !

 

Cadrul legal

Prin Ordonanța de urgență nr. 163/2020, art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a fost introdusă posibilitatea unor anumite categorii de persoane de a „cumpăra vechime în muncă”. Este vorba despre persoanele care nu au calitatea de pensionari și care încheie un contract de asigurare.

 

Cine poate cumpăra vechimea în muncă

Ceea ce trebuie subliniat încă de la bun început este faptul că nu oricine poate „cumpăra” vechimea în muncă ci numai persoanele care nu îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă din sistemul public să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale.
Așadar, vechimea în muncă va putea fi cumpărată numai în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, nu și pentru pensionarea anticipată.
În plus, pot beneficia de dispozițiile legale ale O.U.G. nr. 163/2020 persoanele care nu au calitatea de pensionari și care încheie un contract de asigurare.

Perioada pentru care se poate cumpăra vechimea

Persoanele care îndeplinesc condițiile enumerate mai sus, pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, plata vizând perioade în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.
Altfel spus, persoanele care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale pot încheia contracte de asigurare și pot cumpăra vechime pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, dar numai pentru perioadele în care nu s-a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat acestuia.

ATENȚIE: raportat la textul 163/2020, poate fi cumpărată vechimea pentru perioadele anterioare datei încheierii contractului de asigurare și numai pentru perioadele în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare.
Cu alte cuvinte, nu se poate cumpăra vechime pentru viitor.

 

Ce se modifică prin Legea nr. 168/2021

În forma anterioară intrării în vigoare a Legii nr. 168/2021, persoanele care îndeplineau condițiile legale puteau încheia astfel de contracte până la data de 1 septembrie 2021.
Prin Legea nr. 168/2021 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, termenul pentru încheierea unor astfel de contracte de asigurare cu posibilitatea „cumpărării” vechimii, a fost prelungit până la data de 1 septembrie 2023.

În ceea ce privește plata contribuției de asigurări sociale datorate pentru perioadele de vechime ce fac obiectul contractului de asigurare, aceasta se poate face fie într-o singură tranșă, fie eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023.

De asemenea, a fost modificat și modelul cadru al Contractului de asigurare socială, astfel încât acesta să fie în concordanță cu ultimele modificări.

Ca să rezum, prin modificările legislative aduse de Legea nr. 168/2021 a fost prelungit, până la data de 1 septembrie 2023, termenul în care persoanele care îndeplinesc criteriile legale pot încheia contracte de asigurări sociale prin care se poate „cumpăra” vechime în muncă, fiind de asemenea prelungit până la data de 31 august 2023 și termenul în care se poate face plata contribuției de asigurări sociale datorate pentru perioadele de vechime contractate.

cumparare vechime in munca

 

Vasiliu Miclea SCA

 

 

Comments

comments

Apelează