fbpx

Contact

Costul orar al forței de muncă a crescut cu 14% în trimestrul II față de aceeași perioadă a anului trecut

În trimestrul II 2023 comparativ cu trimestrul II 2022, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 14,38%, arată datele Institutului Național de Statistică.

Față de primul trimestru al anului, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 8,08%.

Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendințelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

Trimestrul II 2023 comparativ cu trimestrul I 2023

Față de trimestrul I 2023, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (25,06%), învățământ1 (15,85%), industria extractivă (13,68%), respectiv intermedieri financiare și asigurări (12,83%). Cea mai mică creștere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în activitățile de tranzacții imobiliare (3,97%). Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 8,07%, iar cea a cheltuielilor indirecte2 (non-salariale) cu 8,32%.

Trimestrul II 2023 comparativ cu trimestrul II 2022

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcții (22,50%), activități de servicii administrative și activități de servicii suport (20,54%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (18,07%), respectiv în transport şi depozitare (17,94%).

În trimestrul II 2023 comparativ cu trimestrul II 2022, creșterile cele mai mici ale costului orar a forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în alte activități de servicii (3,48%), respectiv în sănătate și asistență socială (5,98%).

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut în trimestrul II 2023 cu 14,38%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 14,34%.

Sursa: www.economedia.ro

Comments

comments

Apelează