fbpx

Contact

Decalajul dintre pensiile primite de femei şi bărbaţi este de aproape 10 ori mai mare decât la salarii

Decalajul dintre pensiile primite de femei şi bărbaţi este de aproape 10 ori mai mare decât decalajul salarial în România, susţine Andreea Paul, preşedinte al INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate.

“Decalajul dintre pensiile primite de femei și barbați este de aproape 10 ori mai mare decât decalajul salarial în România. Femeile de peste 65 de ani primesc o pensie medie cu mai mult de jumătate mai mică decât în cazul bărbaţilor de aceeaşi vârstă, arată calculele think-tank-ului Iniţiativa pentru Competitivitate pe baza ultimelor date oficiale ale Eurostat şi ale Comisiei Europene. Ne mândrim că avem unele dintre cele mai mici decalaje salariale de gen (femei/barbaţi) în România, de 5,8% pentru aceeaşi muncă, mult sub media europeană de 17% – conform ultimelor date oficiale ale Eurostat. În schimb, înregistram cel mai mare decalaj între pensia medie a femeilor şi bărbaţilor din UE: 55% în defavoarea doamnelor în anul 2015 (faţă de 25% în 2013) – mai mult decât dublu în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. Un decalaj mult peste media europeană de 38%”, spune Paul.

“Perspectivele nu sunt prea încurajatoare pentru femeile din ţara noastră, dacă ne uităm şi la recentele date publicate de către Eurostat cu privire la tinerii cu vârste între 20 şi 34 de ani. Dintre aceştia nu sunt nici salariaţi, nici antrenaţi în şcoală sau în alte forme de training profesional 1 din 6 bărbaţi (15%, aproape de media europeană de 14%) şi 1 din 3 femei (31% – cea mai ridicată rată de inactivitate din acest punct de vedere în rândul femeilor din UE şi, desigur, mult peste media europeană de 23%)”, arată preşedintele INACO.

Ea este de părere că Guvernul şi Legislativul, partidele politice indiferent de ideologie, ar trebui sa acorde o atenţie particulară acestui aspect sensibil. “Odata cu creşterea speranţei de viaţă şi a dublării decalajelor de gen în zona pensiilor din România în perioada 2013-2015 (Eurostat), problema pensiilor publice devine o bombă cu ceas atât în privinţa finanţării, cât şi a decalajului uriaş de gen. Orice dezbatere publică despre reforma sistemului public de pensii sau despre vârsta de pensionare a femeilor şi bărbaţilor trebuie să ţină cont de adâncirea nejustificată până la extreme europene ale decalajului de gen a pensiilor. Acest aspect neglijat, neluat în seamă continuă să se înrăutăţească, nicidecum să se îndrepte. Problema trebuie să fie rezolvată încă din momentul activităţii salariate, înainte de pensionare. Politicile publice active trebuie să se adreseze urgent şi obligatoriu tinerelor cu vârste de sub 35 de ani care în proporţie de o treime nu lucrează, nici nu învaţă”, a explicat Andreea Paul.

Potrivit acesteia, raportul dedicat egalităţii de gen, publicat de către Comisia Europeană în acest an, indică un decalaj şi mai alarmant, de 63% (aproape dublu faţă de media europeană tot de 38%), între femeile şi bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 65 şi 79 de ani.

Sursa: Capital

Comments

comments

Apelează