fbpx

Contact

Decalajul dintre salariul net si cel brut

Decalajul dintre salariul net si brut, sau partea pe care angajatii o cedeaza a crescut constant in ultimii ani.

Comparativ cu anul 2007, diferenta a crescut cu 554 de lei

Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu brut a fost, in ianuarie 2017, 3.168 de lei, in timp ce castigul net a fost 2.300 de lei.

Astfel, in 2017, diferenta dintre net si brut, partea care ii revine statului din veniturile salariale, a crescut cu 554 de lei.

In 2005 statul lua din salariul mediu 222 de lei, in 2008 lua 465 de lei iar in 2017 ia aproape 870 de lei.

Deducerile de care beneficiaza angajatii au ramas la nivelul anului 2004

Potrivit specialistilor, unul dintre motivele pentru care acest decalaj a crescut, este ca deducerile de care beneficiaza angajatii au ramas la nivelul anului 2004.

Suma platita la impozit a crescut cu salariul: calculand impozitul pe salariu de 16%, suma deductibila (influentata de mai multe criterii, cum ar fi numarul de persoane aflate in intretinere) se scade si se aplica impozitarea ce ramane.

In timp ce suma deductibila a ramas pe loc, salariul a crescut, astfel ca salariatul plateste tot mai mult catre stat, pe masura ce ii creste venitul.

Un alt motiv ar fi contributiile sociale din salariul brut care sunt tot mai mari, chiar daca plata CAS a scazut (la angajtor), cum la salarii mari un angajator plateste contributii care pot depasi 80% in timp ce la salarii mici contributia este de 50%.

 

Sursa: mediafax.ro

Comments

comments

Apelează