fbpx

Contact

Decizie finală pentru indemnizația de creștere a copilului: nu mai poate fi tăiată

Părintele care a revenit la muncă după încetarea concediului de creștere a copilului și intră într-un nou concediu de acest fel, în mai puțin de 12 luni de la finalizarea concediului anterior, va beneficia de o indemnizație de creștere a copilului ce nu va putea fi mai mică decât cea primită în cazul primului născut. Un proiect de lege în acest sens, după cum a anunțat Profit.ro, a fost adoptat de Senat luna trecută, iar astăzi și Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, l-a adoptat, urmând a fi trimis acum spre promulgare președintelui Iohannis. Potrivit autorilor proiectului, practica arată că dacă o persoană care, după încetarea concediului de creștere a copilului, se reîntoarce la muncă și realizează venituri supuse impozitului, iar în 12 luni intră din nou în concediu pentru creșterea copilului, va primi o indemnizație de creștere a copilului mai mică decât în cazul copilului anterior.

Astfel, părintele este descurajat în a se angaja într-o nouă sarcină în perioada imediat următoare după concediul de creștere a copilului anterior, din motive economice bine întemeiate. Prin urmare, proiectul votat de Parlament stabilește că dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primite pentru copilul anterior, atunci va fi acordată indemnizaţia lunară primită în cazul primului copil. Autorii proiectului au mai constatat că dacă unul din părinți nu solicită concediul de 1 lună pentru creșerea copilului, concediul și indemnizația pentru creșterea copilului în cazul celuilalt părinte se reduc cu o lună.

”În practică, ne lovim deseori de situația în care angajatorul, ori nu aprobă acest concediu de o lună pentru creșterea copilului, ori dispune încetarea raportului de muncă sau de serviciu după revenirea definitivă a salariatei/salariatului”, susțin autorii proiectului. Prin urmare, proiectul reglementează în mod explicit obligativitatea angajatorului de a aproba concediul de 1 lună pentru creșterea copilului, precum și interdicția angajatorului de a dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în această perioadă și implicit pe o perioadă de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului. O altă prevedere a proiectului stabilește exonerarea de la plata debitelor create în sarcina beneficiarilor indemnizaţiei pentru creşterea copiilor, care au realizat venituri supuse impozitului pe venit, le-au declarat la organele fiscale competente, au achitat impozitele şi taxele prevăzute de legislaţia fiscală şi se încadrează în plafonul prevăzut de actul normativ în acest sens.

Sursa: Profit.ro

Comments

comments

Apelează