fbpx

Contact

Decizie pregătită – Firmele vor primi lunar 2.250 lei de la buget pentru anumite angajări

Angajatorii vor primi lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă în cuantum de 2.250 lei dacă vor angaja victime ale violenței domestice din categoria persoanelor şomere, pe perioadă nedeterminată, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni, prevede un proiect legislativ susținut de parlamentari atât de la putere, cât și de la opoziție, analizat de Profit.ro.

Proiectul este susținut de parlamentari PSD, PNL, USR și de la grupul foștilor liberali, având, prin măsurile propuse, creşterea şanselor pentru integrarea în muncă a victimele violenţei domestice. Inițiatorii subliniază că soluţia pentru scoaterea persoanelor din vulnerabilitate nu este asistenţa socială pe termen lung, ci crearea de oportunităţi astfel încât persoanele vulnerabile să se poată integra în societate şi să devină active din punct de vedere social şi economic.

Prin urmare, proiectul de lege prevede mai multe modificări. În primul rând, este vorba de includerea victimelor violenței domestice. înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în categoria beneficiarilor de servicii gratuite de formare profesională. Astfel, articolul 16, alineatul 1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă se completează cu litera g), care va include victimele violenţei domestice, care nu au putut ocupa loc de muncă, în lista beneficiarilor prevederilor legii şi în cadrul articolului 66, alineatul 1) este inclusă categoria victimelor violenţei domestice şomer, în categoria persoanelor şomere ce beneficiază de servicii gratuite de formare profesională.

În al doilea rând este prevăzută includerea victimelor violenței domestice în categoria persoanelor şomere, prevăzute de art.85. pentru a căror încadrare în muncă, pe perioadă nedeterminată, angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. Această prevedere este o extindere a aplicării art.85 din Legea 76/2002 şi instituie o facilitate fiscală indirectă pentru victimele violenţei domestice, cu scopul de a stimula angajarea acestei categorii. În scopul acestei modificări, alineatul (1) al articolului 85 din legea menţionată anterior va avea următorul cuprins: “Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată, tineri NEET sau victime ale violenţei domestice primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni”.

”Conform raportului’ Gender Equality Index pe anul 2021, România a obţinut un scor de numai 54,5 puncte din totalul de 100, poziţionându-se pe penultimul loc. Din analiza detaliată a scorurilor obţinute de România pe domeniile principale de activitate (de exemplu: muncă, venituri şi sănătate) se poate observa faptul că femeile din ţară întâmpină multiple dificultăţi, cu atât mai mult cele care se află într-o condiţie de vulnerabilitate, precum violenţa domestică”, arată inițiatorii proiectului.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează