fbpx

Contact

Declaratia presedintelui privind romanii care muncesc in Marea Britanie

Dupa incheirea lucrarilor Consiliului European de la Bruxelles, Klaus Iohannis a declarat ca liderii europeni se asteapta ca Marea Britanie sa isi respecte angajamentele financiare asumate inaintea Brexit-ului.

Oamenii, inaintea banilor

Presedintele Romaniei a mai mentionat ca intai se negociaza soarta oamenilor, apoi aspectele financiare.

“Primul punct care va fi negociat cand se vorbeste de parasirea UE de catre Marea Britanie este soarta oamenilor. In cazul nostru, greutatea cade pe soarta romanilor care muncesc si traiesc in Marea Britanie. Pentru noi este foarte important ca aceasta negociere sa se faca la modul cel mai serios, repede si sa fie o negociere exhaustiva, adica sa se discute si sa se clarifice toate aspectele, nu numai resedinta, loc de munca, drept de munca, ci inclusiv lucruri de exemplu cum este pensia, pentru ca sunt in Europa milioane de oameni care s-au bazat pe faptul ca-si pot stabili resedinta si gasi locul de munca oriunde in Uniune, s-au mutat cu familii foarte multi, si aceste lucruri trebuie obligatoriu respectate”, a declarat Iohannis.

Cetatenii europeni ar putea beneficia de toate drepturile

Se pare ca statele membre sunt dispuse sa negocieze astfel incat cetatenii europeni sa beneficieze de toate drepturile dupa Brexit.

“Eu pot sa ofer romanilor toate garantiile pe care le ofera UE 27 si acestea sunt multe. Suntem hotarati sa negociem in asa fel incat cetatenii, inclusiv romanii, sa aiba toate drepturile. In contrapartida suntem dispusi sa negociem si drepturile cetatenilor Marii Britanii in statele membre(…)Foarte multi au vorbit despre nota de plata pentru Marea Britanie. Nu este vorba de nicio nota de plata, de nicio amenda pe care Marea Britanie trebuie sa o plateasca, insa este vorba de angajamente financiare care au fost luate inainte de declansarea Brexit-ului si toata lumea se asteapta ca Marea Britanie sa respecte aceste angajamente. Despre acesti bani vorbim, banii care au fost negociati, prinsi in buget si care de exemplu pentru Romania se reflecta in banii cheltuiti pe proiecte pe coeziune, pe politica agrara s.a.m.d.”, a mai adaugat seful statului.

 

 

Sursa: cariereonline.ro

 

Comments

comments

Apelează