fbpx

Contact

Diferenţele salariale între sexe sunt încă semnificative în UE, avertizează Confederația Europeană a Sindicatelor / În România, diferența medie este de 244 de euro

Femeile din Europa care desfăşoară activităţi ce necesită aceleași competențe ca în cazul activităţilor executate de bărbați sunt retribuite în continuare mai puțin, conform unui studiu realizat de Confederația Europeană a Sindicatelor (CES). Principala organizație sindicală, care reprezintă 45 de milioane de membri din 38 de țări europene, a analizat salariile din două țări din Europa de Vest și de Est – Germania și România – comparând femeile care lucrează în sectorul aparatelor electrocasnice și bărbații care lucrează în industria auto.

Organizația a analizat mai multe criterii, inclusiv competenţe, efort fizic și responsabilitate. A comparat lucrătorii cu normă întreagă de aceeași vârstă și cu un contract permanent care lucrează pentru companii de dimensiuni medii. În Germania, după cum arată CES, femeile din sectorul aparaturii de uz casnic câștigă cu 865 de euro mai puțin pe lună ca venit brut decât bărbații care produc mașini, pentru locuri de muncă ce necesită competențe similare.

În România, unde salariile sunt semnificativ mai mici, diferenţa medie ca venit net este de 244 de euro, mai arată CES.

„Compararea salariilor femeilor și bărbaților din sectorul manufacturier arată clar că femeile sunt plătite mai puțin chiar și atunci când slujbele lor necesită aceleași niveluri de calificare și efort fizic ca cele ale bărbaților”, a declarat secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch.

„Criza COVID a expus, de asemenea, tendința adânc înrădăcinată din spatele salariilor pentru profesiile dominate de femei, îngrijitoarele și personalul de curățenie, recunoscute drept„ esențiale”, în ciuda faptului că sunt printre cel mai prost plătite”. Anul trecut, folosind datele de la oficiul de statistică al UE, organizația sindicală a arătat că femeile vor trebui să aștepte încă 84 de ani și secolul următor pentru a obține salarii egale în ritmul actual al schimbării.

CES a solicitat executivului european să prezinte rapid directiva sa privind transparența salarială. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avea în plan să prezinte acţiuni pentru introducerea de măsuri obligatorii de transparență a salariilor în primele 100 de zile ale mandatului său, dar propunerile nu au fost încă dezvăluite.

„Calitatea este mai importantă decât viteza în acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand. „Vom prezenta propuneri în lunile următoare”.

Sursa: www.g4media.ro

Comments

comments

Apelează