fbpx

Contact

Doar 10 români au pensii “pe merit”, în funcţie de cât au contribuit, de peste 20.000 de lei brut lunar

Cea mai mare pensie primită de un civil şi stabilită numai în baza contribuţiilor virate pe parcursul vieţii sale profesionale la sistemul asigurărilor sociale depăşeşte 28.000 de lei brut lunar în iulie, au spus pentru Economica oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice. Românul plătit cu cea mai mare pensie din ţară, stabilită meritocratic, în funcţie de cât a cotizat, obţine o pensie de peste două ori mai mică decât magistratul cu cea mai mare pensie specială din ţara noastră.

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a comunicat în exclusivitate pentru Economica lista celor mai mari 20 de pensii civile, stabilite doar în funcţie de contribuţiile de asigurări sociale plătite la bugetul asigurărilor sociale de-a lungul vieţii profesionale a beneficiarilor. Vorbim, aşadar, de pensii obţinute doar pe merit, după aceleaşi criterii aplicate în cazul celor mai mulţi români. Iată topul pensiilor brute, stabilite pe criterii meritocratice şi plătite de Casele Teritoriale de Pensii Publice în iulie 2019, conform informaţiilor primite de Economica de la CNPP: 28.653 de lei; 24.845 de lei; 24.756 de lei; 22.556 de lei 22.489 de lei; 21.983 de lei; 21.481 de lei; 21.338 de lei; 20.508 de lei; 20.284 de lei; 19.780 de lei; 18.858 de lei; 18.626 de lei; 18.282 de lei; 18.278 de lei; 18.187 de lei; 17.722 de lei; 17.638 de lei; 17.592 de lei; 17.485 de lei. Beneficiarii cu cele mai mari 20 de pensii stabilite pe criterii meritocratice sunt din Bucureşti, Prahova, Timiş, Argeş, Hunedoara, au mai spus pentru Economica oficialii Casei Naţionale de Pensii.

Aceste pensii sunt plătite numai din bugetul asigurărilor sociale, adică sunt stabilite pe baza punctajului mediu anual, la fel ca pentru majoritatea românilor. Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) nu ne-a oferit informaţii suplimentare despre profesiile din care s-au pensionat beneficiarii, şi nici despre anii pensionării acestora. Cele mai mari zece pensii plătite pe merit, în funcţie de contribuţiile virate la sistemul asigurărilor sociale, sunt mult mai mici decât cele mai mari pensii de serviciu, încasate de civili.

Cea mai mare pensie stabilită pe criterii meritocratice, adică în funcţie de contributivitate, depăşeşte 28.000 de lei brut în iulie, arată datele trimise de oficialii CNPP pentru Economica. Spre comparaţie, cea mai mare pensie civilă se apropie de 74.000 de lei brut în iulie şi e stabilită în baza unei legi speciale, potrivit datelor primite de Economica de la CNPP. Cea mai mare pensie civilă e încasată de un magistrat care ar fi meritat, în baza contribuţiei plătite la sistemul asigurărilor sociale pe parcursul carierei, pensie de nici 4.000 de lei brut în iulie. Diferenţa dintre cât primeşte la pensieşi cât ar fi meritat, în funcţie de contributivitate, adică aproape 70.000 de lei brut lunar, e fost plătită de la bugetul de stat, alimentat cu taxele şi impozitele plătite de contribuabili, reiese din informaţiile primite de Economica de la Casa Naţională de Pensii.

A doua cea mai mare pensie stabilită pe merit se apropie de 25.000 de lei brut în luna iulie, potrivit datelor primite de Economica de la CNPP. Spre comparaţie, a doua cea mai mare pensie civilă depăşeşte 45.500 lei brut în iulie şi o primeşte tot un magistrat, conform datelor pe care Economica le-a primit de la CNPP. Acestuia i s-ar fi cuvenit în funcţie de contributivitate circa 6.600 de lei brut lunar, diferenţa de peste 38.000 de lei lunar fiindu-i plătită de contribuabilii din România, prin taxele şi impozitele virate la stat, arată datele trimise de CNPP pentru Economica. A treia cea mai mare pensie stabilită pe criterii meritocratice e de circa 24.700 de lei brut în iulie, conform datelor pe care Economica le-a primit de la CNPP. Spre comparaţie, a treia cea mai mare pensie civilă din ţara noastră se apropie de 44.000 de lei brut în luna iulie şi este tot o pensie specială. Pensia e încasată de un magistrat care ar fi meritat 0 lei în funcţie de contribuţia sa la pensie, pe parcursul vieţii profesionale, arată datele primite de Economica de la CNPP. Cum se stabileşte cuantumul net al pensiei din pensia brută Din pensia brută se scade valoarea de 2.000 de lei care e neimpozabilă. Asupra rezultatului obţinut se aplică impozit pe venit de 10%. Valoarea obţinută se scade din cuantumul brut al pensiei. Rezultatul obţinut e pensia netă.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează