fbpx

Contact

Domeniile in care se pregatesc cei mai multi tineri in invatamantul profesional

In anul scolar 2017-2018, 37.000 de locuri de scolarizare au fost aprobate în invatamantul profesional .

Invatamantul profesional a fost reinfiintat in 2012

Invatamantul profesional a fost desfiintat in 2009, urmand sa fie reinfiintat in 2012, la cererea angajatorilor, care aveau dificultati in a gasi forta de munca specializata.

Mecanica auto, la mare cautare

Cei mai multi meseriasi se pregatesc in domeniul mecanicii auto, turismului si alimentatiei, potrivit datelor furnizate de  Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT).

Mai putine locuri pentru industria alimentara

Daca in 2003 la scolile profesionale specializate in industria alimentara erau inscrisi peste 7.000 de elevi, in anul scolar 2016 – 2017 au fost aprobate mai putine, doar 4.500 de locuri.

Nevoia companiilor a crescut dar romanii pleaca

“Nevoia companiilor pentru specializarile mecanica auto si turism – alimentatie este mare. Sunt domenii in care exista multi agenti economici si putina forta de munca, pentru ca multi dintre absolventi pleaca in strainatate din cauza salariilor mici din Romania. In domeniul turismului pleaca cei mai multi. In orice hotel din Europa, in restaurante sau hoteluri lucreaza cate cel puţin un roman”, a declarat Zoica Vladut, director adjunct in cadrul CNDIPT.

 

Sursa: zf.ro

Comments

comments

Apelează