fbpx

Contact

Dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în Italia vor fi soluționate mai rapid

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a prezentat ministrului italian al Muncii și și Politicilor Sociale, Marina Elvira Calderone, situația recunoașterii drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia.

Casele de Pensii din România au semnalat faptul că procesul recunoașterii drepturilor respective se desfășoară extrem de greoi, putând ajunge până la o durată de trei ani.

Ca urmare a întâlnirii, ministrul Marina Elvira Calderone a dispus măsuri care vor contribui la rezolvarea mai rapidă a situației. Astfel, 10 funcționari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii vor fi formați și se vor ocupa special de soluționarea cererilor transmise online de către cetățenii români prin sistemul RINA.

În acest fel, angajații care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele întârziate (circa 5.000 în acest moment).

În Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia în Peninsulă este de peste 600.000.

INPS Terni gestionează, ca Pol de Competență, cel mai mare număr de cereri de obținere a pensiei comunitare în relația cu instituțiile române.

Sursa: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Comments

comments

Apelează