fbpx

Contact

Dreptul angajatorului de a monitoriza comunicatiile purtate pe internet de salariati

Potrivit hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pronuntata in cauza Barbulescu vs. Romania, un angajator nu comite niciun abuz verificand daca salariatii sai isi indeplinesc atributiile profesionale in timpul orelor de lucru. Totodata, Curtea arata ca un angajator are dreptul sa supravegheze comunicatiile purtate pe internet de salariati in timpul orelor de lucru.

adv-keylogger-07

O solutie fireasca din moment ce salariatul are obligatia de a aloca intreaga durata a timpului de lucru indeplinirii sarcinilor de serviciu. Nici macar inexistenta unor sarcini de serviciu sau inexistenta unui volum de activitate pentru salariat, nu da dreptul acestuia sa utilizeze parte a programului de lucru in scopuri personale.

Indiferent daca suntem sau nu de acord cu solutia CEDO, o serie de invataminte trebuie trase, iar angajatii vor trebui sa isi adapteze conduita la locul de munca tinand cont si de aceasta hotarare, astfel:

  1. In timpul programului de lucru emailul de serviciu nu trebuie folosit in scopuri personale si nu trebuie accesate site-uri web ce nu au legatura cu munca prestata. Emailul personal nu trebuie utilizat in timpul de munca. Retelele de socializare nu trebuie accesate decat daca atributiile de serviciu impun acest lucru.
  2. Daca totusi alegi sa ignori pct. 1, asigura-te ca nu accesezi emailul personal, retelele de socializare respectiv site-uri web de pe calculatorul/laptop-ul/tableta/telefonul proprietatea angajatorului. S-ar putea sa nu stii dar, mai mult ca sigur exista o norma interna de care ai luat cunostinta dar pe care nu ai retinut-o, care prevede ca aceste dispozitive sunt proprietatea angajatorului iar informatiile stocate pe aceste dispozitive sunt proprietatea societatii;
  3. Reteaua de internet a angajatorului mai mult ca sigur este monitorizata iar datele transmise prin aceasta sunt stocate, astfel incat utilizarea acestei retele nu este recomandata in scopuri personale.

 

Si, poate cel mai important aspect, ce nu este influentat de hotararea CEDO, timpul de lucru trebuie utilizat exclusiv pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu iar nu pentru rezolvarea problemelor personale.

CASE OF BARBULESCU v. ROMANIA

 

Razvan Vasiliu

 

 

 

 

Comments

comments

Apelează