fbpx

Contact

Federaţia Mecanicilor de Locomotivă: 7.500 de angajați ai CFR Marfă ar putea să nu-şi mai ia salariile

Federaţia Mecanicilor de Locomotivă (FML) anunţă posibile acţiuni de protest din cauza “situaţiei delicate în care se află CFR Marfă”, a stării infrastructurii feroviare, dar şi a salarizării personalului, în condiţiile în care circa 7.500 de angajaţi ai companiei sunt în pericol de a nu-şi încasa salariile în perioada sărbătorilor pascale. “La ora actuală, o consider o bombă socială pe care nu văd cum o va gestiona Guvernul României, în situaţia în care pe 30 (martie – n. r.) este posibil ca 7.500 de salariaţi să nu îşi mai poată lua salariile din cauza acţiunilor iresponsabile care au fost întreprinse în ultima perioadă. Vă daţi seama că vin sărbătorile, iar salariaţii ceferişti nu au alte venituri decât salariul de ceferist şi gândiţi-vă: e Vinerea Floriilor Mari şi după aia urmează Paştele, fără salariu, pentru 7.500 de familii. Eu vreau să atrag atenţia şi să solicit ca toţi factorii de decizie şi toate instituţiile statului să intervină în această mizerie – pentru că până la urmă eu o consider o mizerie. Pentru mai mult de jumătate dintre cei 7.500 (de salariaţi – n. r.) e probabil singurul venit în familie. E o tragedie”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele FML, Iulică Măntescu. Printre nemulţumirile ceferiştilor se numără situaţia căii ferate, salarizarea personalului, dar şi Legea statutului personalului feroviar.

Potrivit lui Măntescu, joi se va decide un plan de acţiuni care vizează pichetarea Ministerului Transporturilor şi organizarea unui marş către Guvern.

“Voi prezenta situaţia delicată în care se află CFR Marfă, după care va fi urmat de un comunicat privitor la programul de acţiuni; va urma un program de acţiuni pe care îl vom desfăşura, urmând ca de mâine, la prânz, să stabilim o acţiune comună şi cu colegii din celelalte federaţii care vor să vină alături de noi. Acţiunile vor fi de la pichetarea Ministerului Transporturilor, miting cu marş la Palatul Victoria, depuneri de memorii”, a precizat sindicalistul.

CFR Marfă datorează CFR SA 835,852 milioane de lei, soldul restant fiind de 819,953 milioane de lei. Din datoria totală, CFR SA deţine titluri executorii în cuantum de 650,555 milioane de lei, din care 371,564 milioane de lei se află deja în procedură de executare silită. In data de 22 martie, CFR SA a blocat toate conturile bancare ale CFR Marfă şi a instituit popriri şi asupra conturilor clienţilor

acesteia, “punând în acest mod societatea într-o situaţie deosebit de dificilă în relaţiile cu clienţii” şi făcând imposibilă participarea acesteia la licitaţii importante pentru contracte de transport, licitaţii care urmează a se desfăşura în zilele următoare.

Sursa: Capital

Comments

comments

Apelează